eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Orosz légitámadásban megsérült lakóház romjai között keresnek áldozatokat mentők a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án. Ukrán források szerint két ember életét vesztette, huszonnyolc megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Pavlo Pahomenko

A németek többsége már ódzkodik Ukrajna további támogatásától

Nem számít ritkaságnak Németországban sem, hogy a kormány és a lakosság kulcsfontosságú kérdésekben nincs egy véleményen, de most különösen feltűnő, hogy miközben az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció Ukrajnának további rendkívüli fegyverszállításokat tervez, a németek többsége már ellenzi a két éve tartó orosz háború sújtotta ország további támogatását, beleértve további ukrán menekültek befogadását.

A felmérés a hónap második felében kezdődő müncheni nemzetközi biztonsági konferencia számára készült, és müncheni biztonsági index elnevezéssel látott napvilágot. Jelzésértékű volt, hogy múlt év májusában a megkérdezettek 46 százaléka még azt vallotta, hogy a korábbiaknál több ukrán menekült befogadására van szükség, ezzel szemben most már csak 25 százalék volt ezen a véleményen, míg 32 százalék határozottan ellenezte ezt.

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz agresszió nyomán több mint egymillió menekült érkezett Németországba. Közülük azóta többen vagy továbbutaztak, vagy pedig a háború ellenére is a hazatérést választották. A közelmúltban ismertté vált adatok szerint most mintegy 900 ezer ukrán menekült tartózkodik Németországban.

Hasonló volt a német lakosság véleményének változása az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban is.

A megkérdezettek többsége azon a véleményen volt, hogy Németország ne szállítson az eddiginél több nehézfegyvert Ukrajnának.

Feltűnő az is, hogy csökkent azoknak a németeknek a száma, akik erőteljesebb szankciókat sürgettek Oroszországgal szemben.

Noha az Ukrajna támogatása iránti hajlandóság egyértelműen csökkent, a válaszokból ugyancsak egyértelműen kitűnt az is, hogy a német lakosság miként vélekedik egy orosz győzelem lehetséges következményeiről. Így a megkérdezettek 56 százaléka szerint ha Ukrajna elveszítené a háborút, fennáll további orosz támadások veszélye más országok ellen. A válaszadók 48 százaléka vélekedett úgy, hogy Európa akkor van nagyobb biztonságban, ha Oroszország elveszíti a háborút. Mindössze 19 százalék volt ellentétes véleményen.

A felméréssel kapcsolatban a müncheni biztonsági konferencia képviselője a Der Tagesspiegel cimű lapnak nyilatkozva utalt arra, hogy a háború kitörése óta jelentősen megváltozott a "kiindulási helyzet". Miközen 2022 tavaszán még arról folyt a vita, hogy Németország egyáltalán szállítson-e nehézfegyvereket Ukrajnának, 2023 őszén már a többi között már cirkálórakéták eetleges átadása került napirendre. "Mindez azonban nem rejtheti véka alá, hogy csökken az ukrajnai fegyverállításokkal kapcsolatos német lakossági támogatás" – fogalmazott az újságban Leonard Schütte, a konferencia vezető kutatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×