eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
CIA
Nyitókép: bilalulker/Getty Images

Pont került a CIA legnagyobb szivárogtatási ügyének végére

Az ügyészek szerint az ügy súlyosan érintette a CIA azon képességét, hogy külföldi hírszerzési információkat gyűjtsön az USA ellenfeleiről.

Titkos dokumentumokat adott ki a nyilvánosságnak egy volt CIA-tiszt, akit 40 év börtönbüntetésre ítéltek.

Joshua Schultét azzal vádolták, hogy 2016-ban kiszivárogtatta a CIA "Vault 7" nevű eszközeinek dokumentációját, amelyek

részletesen bemutatják, hogyan törik fel és alakítják át lehallgató eszközökké az okostelefonokat a hírszerzők.

Az akkor 35 éves Schulte közel 8761 dokumentumot osztott meg a Wikileaksszel, ami a CIA történetének legnagyobb adatszivárgása volt – írta az amerikai igazságügyi minisztérium közlése és a BBC cikke alapján a Telex.

A 2018 óta börtönben ülő férfi tagadta a vádakat, ugyanakkor eddig már három külön szövetségi bírósági eljárásban is elítélték különböző vádpontok miatt. Csütörtökön kémkedés, hackelés, a bíróság megsértése, az FBI-nak tett hamis vallomás és gyermekbántalmazásról készült képek birtoklása miatt is bűnösnek találták, és 40 év börtönbüntetést szabtak ki rá.

A bizonyítékok alapján Schulte szoftverfejlesztőként dolgozott a CIA Cyber Intelligence Központjában, amely a terrorista szervezetek és külföldi kormányok elleni kiberkémkedésért felelt. A férfi 2016-ban továbbította a lopott információkat a Wikileaksnek, amely 2017-ben kezdte el publikálni azokat. Miután a szivárogtatásra fény derült, Schultét is kihallgatták, aki hazudott az FBI ügynökeinek a kiszivárogtatásban játszott szerepéről.

Az ügyészség szerint munkahelyi bosszúból szivárogtatott a férfi, mert többször összetűzésbe került a kollégáival és a feletteseivel, nem tartotta be a határidőket, emellett a munkahelyi körülményeire panaszkodott - az őt "bántókat" akarhatta megbüntetni.

Az ügyészek szerint a szivárogtatás "azonnal és súlyosan károsította a CIA azon képességét, hogy külföldi hírszerzési információkat gyűjtsön Amerika ellenfelei ellen; közvetlenül veszélyeztette a CIA személyzetét, programjait és eszközeit; és több százmillió dollárjába került a CIA-nak".

Schulte 2018 után sem lett "mintaelítélt": a börtönbe becsempészett egy telefont, amelyen egy riporternek próbált további információkat átadni a CIA kibercsoportjairól, illetve még a Twitteren is ilyeneket igyekezett megosztani. A lakásában lévő számítógépen egy titkos mappában pedig gyerekek szexuális zaklatását tartalmazó képeket találtak, amelyekhez még a börtönből is hozzáfért a beszámolók szerint.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×