eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Túszalku megkötését követelik az izraeli kormánytól tüntetők Tel-Avivban 2023. november 21-én. Reggelre virradóan a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet tűzszüneti megállapodást kötött Izraellel ötven izraeli túsz szabadon engedéséről négynapos fegyverszünet, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedése és humanitárius segélyek fejében. Izraeli bejelentés szerint november 23-án érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Washington is segít az elhurcolt izrealiek kiszabadításában

A Fehér Ház közölte, hogy Brett McGurk, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója Kairóban folytatott intenzív tárgyalásokat a Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt túszok szabadon engedéséről, valamint egy humanitárius tűzszünetről.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Washington teljes mértékben támogatná a harci cselekmények humanitárius okokból történő hosszabb megszakítását a gázai palesztin övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedése és segélyek beengedése végett a palesztin térség területére.

John Kirby úgy fogalmazott, hogy "nagyon komoly és józan" tárgyalások folynak egy újabb fogolycseremegállapodásról.

Kijelentette ugyanakkor, hogy bármi is legyen a Gázai övezet jövője, annak nem lehetnek részesei a Hamász vezetői.

Megismételte azt az amerikai álláspontot is, miszerint Washington ellenzi a Gázai övezet területének megcsorbítását. "Bárhogy is nézzen ki a kormányzat Gázában, amint mindez véget ér, annak a palesztin nép törekvéseit kell képviselnie, akiket nem a Hamász képvisel" - húzta alá Kirby.

Mint mondta, McGurk más ügyeket is megvitat közel-keleti útján, ideértve azt is, hogy értékelést kap az izraeli katonai műveletekről és a zsidó állam civilek megóvása érdekében tett erőfeszítéseiről, mindemellett pedig megvizsgálja az izraeli-szaúdi kapcsolatok normalizálásának kilátásait.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×