eur:
385.38
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
ZU–23–2 gépágyú. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Ukrajnai rakétavadászat hatvanéves technikával

Még a legmodernebb haditechnikával szemben is hatásos lehet egy ősrégi fegyver, különösen, ha szerencsés kezű katonák kezelik.

Azért az egyáltalán nem mindennapi, hogy egy alacsonyan száguldó cirkálórakétát ilyen nagypapa korú fegyverrel lőjenek le. Márpedig a videón szereplő ZU-23-2 légvédelmi gépágyút a múlt század ötvenes éveinek végén tervezték, és 1960-ban állt rendszerbe a szovjet hadseregben. Annak idején a Magyar Néphadseregben is használták, ahol a nagy tűzgyorsasága (percenként 2000 lövés) miatt a "szaporapuska" becenevet kapta.

A szovjet hadiipar egyik sikerterméke volt, amelyet a világ szinte valamennyi válságövezetébe exportáltak, és sok helyen még ma is használják. Eredetileg egy kétkerekű, kicsi vontatmányra szerelték és menethelyzetből alig fél perc alatt lehetett tűzkésszé tenni. Idővel megjelentek a helyben barkácsolt változatai, amelyeket terepjáró teherautók platójára szereltek vagy lánctalpas járművek hátára applikáltak.

BTR–ZD légvédelmi deszantjármű, a tetejére erősített ZU–23–2 gépágyúval. Forrás: Wikipédia
BTR–ZD légvédelmi deszantjármű, a tetejére erősített ZU–23–2 gépágyúval. Forrás: Wikipédia

Végtelenül egyszerű, igénytelen fegyver, amelynek a kezelését is gyorsan el lehet sajátítani. Gyárilag csak egy primitív célzó eszköz jár hozzá, amit idővel korszerűbbekre is cserélhettek az egyes felhasználók.

Persze nemcsak alacsonyan repülő légi célok, hanem akár gyengébben páncélozott harcjárművek vagy erődítések ellen is használják a ZU-23-2-t. Az ukrán hadsereg ugyancsak széleskörűen alkalmazza, az alábbi videón éppen eredeti szerepében, mint légvédelmi gépágyút használják.

A katonák felett elszáguldó orosz cirkálórakétát a felvétel szerint sikerült megsemmisíteni, de ezt egyáltalán nem lehet általánosnak nevezni. Ehhez a győzelemhez jókora adag szerencse is kellett.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×