eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A bangladesi parlament épülete Dakkában 2023. december 21-én. A parlamenti választásokat 2024. január 7-én rendezik Bangladesben.
Nyitókép: Monirul Alam

Fölényesen nyert a kormánypárt Bangladesben

Bangladesben a Sejk Haszina Vazed miniszterelnök vezette szekuláris Áojámi Liga kormánypárt aratott győzelmet az első részeredmények szerint a vasárnapi parlamenti választáson - közölte a dél-ázsiai ország választási bizottsága.

Ugyan még nem összesítették az összes voksot, de helyi sajtójelentések szerint a kormánypárt már behozhatatlan előnyre tett szert.

Az Áojámi Liga a parlamenti helyek több mint 50 százalékát szerezhette meg.

Az Áojámi Liga győzelmét és ezzel Haszina Vazed ötödik hivatali idejét szinte eleve borítékolta, hogy a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) és jobboldali szövetségesei bojkottálják a választást, attól tartva, hogy a szavazást manipulálják. Az ellenzék Sejk Vazed Haszina miniszterelnök lemondását és egy párton kívüli ügyvivő kormányzat felállítását követelte a választások hitelességének biztosítása érdekében.

A BNP ügyvivő elnöke, a pártot londoni száműzetésből vezető Tarik Rahmán az AFP francia hírügynökségnek színlelt választásról beszélt.

A választásokat fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották. A hatóságok több mint 800 ezer biztonsági alkalmazottat vetettek be a rend fenntartására, miután pénteken négy halálos áldozata volt egy személyvonat felgyújtásának Dakkában, szombaton pedig több mint egy tucat szavazóhelyiségben keletkezett tűz.

Az utóbbi hónapokban a hatóságok masszívan felléptek az ellenzéki erőkkel szemben. A BNP állítása szerint a teljes pártvezetést, illetve további 25 ezer politikust vettek őrizetbe Bangladesben. A kormány ugyanakkor 11 ezer őrizetbe vételről számolt be a miniszterelnök elleni tömegtüntetések nyomán.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×