eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A pusztítás nyomai a földrengést követően az Isikava prefektúrában fekvő Vadzsimában 2024. január 4-én. Az év első napján 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a Noto-félszigetet. A rengés középpontja Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 78-ra emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Még legalább 179 személy után kutatnak a romok alatt

A legfrissebb adatok szerint 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma a Japán középső részén fekvő Isikava prefektúrában, amelyet újév napján erős földrengés rázott meg. A mentőcsapatok csütörtökön a legújabb összesítés szerint még legalább 179 személy után kutattak.

A 7,6 erősségű földrengést követő 72 órában volt a legnagyobb esély a túlélők megtalálására, miután ez az időablak lezárul, a szakértők szerint jelentősen romlik a romok alá szorult áldozatok túlélési esélye.

Eddig 156 embert mentettek ki a törmelék alól. Csütörtökön vált ismertté, hogy több mint 72 órával a pusztító földrengés és szökőár után sikerült egy idős nőt kihozni Vadzsima városában található házának romjai alól. A hatóságok közlése szerint a 80-as éveiben járó idős egy Jennifer nevű keresőkutya segítségével sikerült megtalálni.

Vadzsima, 2024. január 4.
A földrengések következtében leégett piac maradványai az Isikava prefektúrában fekvő Vadzsimában 2024. január 4-én. Az év első napján 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a Noto-félszigetet. A rengés középpontja Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 78-ra emelkedett.
MTI/AP/Kyodo News
Vadzsima, 2024. január 4. A földrengések következtében leégett piac maradványai az Isikava prefektúrában fekvő Vadzsimában. Az év első napján 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a Noto-félszigetet. A rengés középpontja Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 78-ra emelkedett. MTI/AP/Kyodo News

A városban számos út járhatatlanná vált, egy tűzvész pedig elpusztította Vadzsima történelmi piacnegyedét.

Kisida Fumio japán kormányfő Tokióban arra szólította fel a mentőcsapatokat, hogy mindent kövessenek el az áldozatok felkutatására. Mint közölte: a japán kormány mintegy 4 milliárd jent (9,6 milliárd forintot) különít el a tartalékalapokból a természeti katasztrófával kapcsolatos kiadásokra, és 4600-ra növelte a mentésben és segélyezésben résztvevő katonák számát.

Vadzsima, 2024. január 4.
A földrengések következtében leégett piac maradványai az Isikava prefektúrában fekvő Vadzsimában 2024. január 4-én. Az év első napján 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a Noto-félszigetet. A rengés középpontja Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 78-ra emelkedett.
MTI/AP/Kyodo News
Vadzsima, 2024. január 4. A földrengések következtében leégett piac maradványai az Isikava prefektúrában fekvő Vadzsimában. MTI/AP/Kyodo News

Vadzsimában és a közelében fekvő Szuzuban a mentési munkálatokat a megrongálódott út- és kommunikációs hálózatok is nehezítik. A japán haditengerészet Vadzsimába érkezett szállítóhajója közben nehézgépeket rakodott ki, hogy azokkal segítsék a romeltakarítást.

Isikava prefektúrában csütörtökig mintegy 34 ezer embert helyeztek el az evakuációs központokban. A japán kormány adatai szerint legalább 200 épület dőlt össze vagy rongálódott meg a földrengésben.

Szuzu, 2024. január 4.
Légi felvétel földcsuszamlás által betemetett lakóházakról az Isikava prefektúrában fekvő Szuzuban 2024. január 4-én. Az év első napján 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a Noto-félszigetet. A rengés középpontja Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 78-ra emelkedett.
MTI/AP/Kyodo News
Szuzu, 2024. január 4. Légi felvétel földcsuszamlás által betemetett lakóházakról az Isikava prefektúrában fekvő Szuzuban. MTI/AP/Kyodo News

A hétfőn délután bekövetkezett nagyerejű földrengés központja a Noto-félszigeten, Vadzsimától 30 kilométerre volt. A kikötővárost hétfőn a rengést követően 1,2 méter magas hullámokkal érkező cunami is elérte.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×