eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lávafolyam fénye világítja be az éjjeli égboltot egy rendőrautó hátterében a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászvárostól mintegy 4 kilométerre 2023. december 18-án, miután késő este 3,5 kilométeres repedés keletkezett a földfelszínen. A hasadék hossza azóta nőtt, jelenleg másodpercenként mintegy 100-200 köbméternyi láva lövell ki rajta. A félszigeten hetekkel korábban észlelt, vulkánkitörés veszélyre figyeleztető szeizmikus tevékenység miatt a hatóságok novemberben átmenetileg kiürítették a várost.
Nyitókép: Marco Di Marco

A vulkán fölé repültek Izlandon, elmondták, hogy mit láttak

Csillapodott a hétfőn Izlandon kitört vulkán lávafolyama, jelenleg nincs látható vulkáni tevékenység - közölték szakemberek a terület fölött végrehajtott csütörtöki reggeli repülés után.

Az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten lévő vulkán hetek óta fokozódó szeizmikus tevékenység után hétfőn tört ki, több mint 100 méter magasba forró hamut és lávát kilövellve.

A lávafolyam folyamatos mérséklődése - szakemberek szerint - csökkenti az esélyét egy olyan nemzetközi légiközlekedési káosz kialakulásának, amelyet egy másik, ugyanezen a szigeten található vulkánkitörés idézett elő 2010-ben.

Az izlandi meteorológiai szolgálat csütörtöki közleményében azt írja, hogy

a lávaáradat az éjszaka folyamán láthatóan csökkent,

de még túl korai lenne befejezettnek nyilvánítani a kitörést.

"A tűzhányó fölött átrepülő tudósok megerősítették, hogy nem észlelhető vulkáni aktivitás, és úgy tűnik, hogy a tűz kialudt a kráterekben, de a lávamező továbbra is izzik" - áll a szolgálat közleményében.

A hétfői kitörés 3,5-4 kilométeres repedést hasított a földfelszínbe három kilométerre északra Grindavík halászvárostól. A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavík négyezer lakosát november elején kellett evakuálni a tűzhányó kezdeti aktivitása miatt, a településen élők azonban csütörtökön nappalra visszatérhettek a városba.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×