eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
SOUTHERN BORDER, ISRAEL - DECEMBER 02:  An Israeli tank moves near the border with the Gaza strip on December 2, 2023 the southern border of Israel. Israel is resuming military operations in Gaza after a sustained truce between Hamas and Israel did not hold further than a week, despite diplomatic talks and captives released.  (Photo by Amir Levy/Getty Images)
Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

Tyúkketrec a harci szekéren – izraeli tuning a Gázai övezetben

A harci szekér – héberül merkava – ezúttal az izraeli hadsereg harckocsiját jelenti, amelyet az ukrajnai háborúban már megismert megoldásokkal utólagosan tesznek védettebbé.

Sokan megmosolyogták, amikor az Ukrajnába küldött orosz tankok tornyán utólagosan felszerelt rácsok jelentek meg. A hivatalosan "rácspáncélzatnak" nevezett kiegészítőnek az lett volna a feladata, hogy a harckocsikat védje a felülről érkező támadások ellen. Ugyanis az ukránok által nagy sikerrel használt amerikai FGM-148 Javelin páncéltörő rakéták felülről zuhannak a célpontra.

A harcjárművek páncélzata nem mindenhol egyforma vastag. Mivel a legtöbb támadás szemből várható, ezért a harckocsitest és a torony homlokpáncélzata a legerősebb. Ezzel szemben a jármű hátulján és a tetején a legvékonyabb, hiszen ebből a két irányból a legkevésbé valószínű támadás. Ezt igyekeztek kihasználni az amerikai Raytheon és Lockheed Martin cégek mérnökei, amikor egy teljesen új páncéltörő fegyvert terveztek. Az FGM-148 Javelin az indítást követően felemelkedik és a magasból csap le a harcjármű legsebezhetőbb részére, a tetejére.

Az oroszok úgy gondolták, ha kellő hosszúságú távtartókkal egy vasrácsot szerelnek a tankok tornyára, akkor még az előtt felrobbanthatják a Javelin rakétát, hogy az elérné a páncélost. A világhálón megjelent számtalan kép és videó tanúsága szerint az ötlet nem igazán vált be. Persze azt nem tudni, hogy a tetőrács valójában hány tankot mentett meg és ezek milyen arányban állnak a kilőtt harckocsik számával. Mindenesetre sok szakértő kétségbe vonta ezeknek a kiegészítőknek a hasznosságát.

People look at captured Russian tanks in Kharkiv region, Ukraine, September 30, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)
Ezt az orosz harckcsit a toronyra barkácsolt rácsozat sem tudta megmenteni Ukrajnában
(Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)

Az izraeliek mégis felfigyeltek az oroszok ötletére, de ők más ok miatt vették át a "tyúkketrecnek" csúfolt szerkezetet. Annak viszonylag csekély az esélye, hogy a Hamász a legkorszerűbb amerikai páncéltörő rakétákhoz jutott volna. Ellenben a tetőre szerelt rács jó szolgálatot tehet a városi harcban, amely a hadviselés talán legkegyetlenebb formája. A házak vagy azok romjai között megbújó ellenség bárhonnan tüzelhet. Az épületek közé bemerészkedő páncélosokat az emeletekről, vagy a tetőkről felülről lehet támadni. Elég egy jól irányzott gyújtópalack, vagy gránát ahhoz, hogy harcképtelenné tegyenek egy tankot.

SDEROT, ISRAEL - DECEMBER 02: Israeli tanks, howitzers and armored vehicles are seen as Israeli Forces resume deploy soldiers, tanks and armored vehicles near the Gaza border in Sderot, Israel on December 02, 2023. (Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)
A rácsra terített izraeli zászló a drónkezelőknek és a harci helikopterenek jelzi a saját erők helyzetét.
(Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)

Bár a kezelők harc közben "begombolkoznak", vagyis lezárják a jármű búvónyílásait, de általában kinyitják, amikor nincsenek közvetlen harcérintkezésben. Ukrajnában is a felülről érkező rakéták, gránátok számtalan olyan tankot semmisítettek meg, amely éppen a harcok helyszíne felé igyekezett, vagy pihenőt tartott.

De nemcsak az izraeliek, hanem a palesztinok is tanultak az ukrajnai háború tapasztalataiból. Különösen az ragadhatta meg a képzeletüket, hogy az ukránok milyen ügyesen barkácsoltak olcsó, civil drónokból halálos fegyvereket. Márpedig

a "sufnituning" nagyon megy a Hamász fegyvereseinek,

hiszen rakétákat is tudnak építeni olyan hétköznapi anyagokból, mint vízvezetékcsövek, műtrágya és gázolaj. A civil drónok átalakítása sem okozhatott nekik nagy problémát.

Ezek ellen, illetve az épületek felsőbb szintjeiről érkező támadásokkal szemben viszont hatékonyak lehetnek a harcjárművekre utólag felszerelt rácspáncélok. Bár nem néz ki túl katonásan a tyúkketrec egy XXI. századi harci szekéren, valószínűleg mégis sok katona életét megmenthette már a Gázai övezetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×