eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Challenger 2 brit harckocsi. Fotó: Twitter/Visegrád 24
Nyitókép: Fotó: Twitter/Visegrád 24

Nem sokat segítenek az ukrán hadseregnek a brit szupertankok

A z Egyesült Királyságtól kapott Challenger harckocsik fele már nem harcképes.

Tavaly az egyik legnagyobb szenzációt az jelentette Kijevben, hogy sikerült elérni az Egyesült Királyságnál, hogy adjon át néhány darabot a világ egyik legjobb harckocsijának tartott Challenger 2-es típusból. A közel 64 tonnás járműről szinte csak jókat mondtak, méltatták azt, hogy akár 4,5 kilométeres távolságból is képes eltalálni a célpontot, vagy a páncélzatát dicsérték. Emellett a tornyot, a kényelmet és a tágasságát is pozitívan értékelték, viszont a súlyát hátránynak írták le − írja a Portfolio a The Sun cikkére hivatkozva.

A járművek tavaly nyáron érkeztek meg a kelet-európai országba, de sokáig nem lehetett látni őket bevetés közben. Szeptember elején viszont az oroszok bizonyítottan kilőttek egyet Robotine térségében, majd ezt követően újra eltűntek a frontvonalakról a harckocsik.

Úgy tűnik a beszámoló alapján, hogy súlyos megbízhatósági problémák lehetnek a brit páncélosokkal, mivel öt jármű is meghibásodott. A javítási munkálatok pedig hosszú időbe telnek, mivel csak nagyon lassan érkeznek meg a szükséges pótalkatrészek a britektől. Ezeken kívül többet is kilőttek az oroszok, bár némelyiket javítva ismét hadrendbe állították. Az összesítés szerint így

az Ukrajnának átadott 14 darab Challenger harckocsiból mindössze 7 van harcképes állapotban.

A kiképzett legénység mindazonáltal a frontvonalon maradt, de a védelmi állások kiépítésében segédkeznek a krónikus emberhiány miatt.

A harctéri tapasztalatok nyomán kezdték el egyébként az ukránok a híres-hírhedt „tyúkketrecekkel” felszerelni a Challengereket, hogy ezzel is jobban védjék őket a dróntámadásoktól.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×