eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Challenger 2 brit harckocsi. Fotó: Twitter/Visegrád 24
Nyitókép: Fotó: Twitter/Visegrád 24

Nem sokat segítenek az ukrán hadseregnek a brit szupertankok

A z Egyesült Királyságtól kapott Challenger harckocsik fele már nem harcképes.

Tavaly az egyik legnagyobb szenzációt az jelentette Kijevben, hogy sikerült elérni az Egyesült Királyságnál, hogy adjon át néhány darabot a világ egyik legjobb harckocsijának tartott Challenger 2-es típusból. A közel 64 tonnás járműről szinte csak jókat mondtak, méltatták azt, hogy akár 4,5 kilométeres távolságból is képes eltalálni a célpontot, vagy a páncélzatát dicsérték. Emellett a tornyot, a kényelmet és a tágasságát is pozitívan értékelték, viszont a súlyát hátránynak írták le − írja a Portfolio a The Sun cikkére hivatkozva.

A járművek tavaly nyáron érkeztek meg a kelet-európai országba, de sokáig nem lehetett látni őket bevetés közben. Szeptember elején viszont az oroszok bizonyítottan kilőttek egyet Robotine térségében, majd ezt követően újra eltűntek a frontvonalakról a harckocsik.

Úgy tűnik a beszámoló alapján, hogy súlyos megbízhatósági problémák lehetnek a brit páncélosokkal, mivel öt jármű is meghibásodott. A javítási munkálatok pedig hosszú időbe telnek, mivel csak nagyon lassan érkeznek meg a szükséges pótalkatrészek a britektől. Ezeken kívül többet is kilőttek az oroszok, bár némelyiket javítva ismét hadrendbe állították. Az összesítés szerint így

az Ukrajnának átadott 14 darab Challenger harckocsiból mindössze 7 van harcképes állapotban.

A kiképzett legénység mindazonáltal a frontvonalon maradt, de a védelmi állások kiépítésében segédkeznek a krónikus emberhiány miatt.

A harctéri tapasztalatok nyomán kezdték el egyébként az ukránok a híres-hírhedt „tyúkketrecekkel” felszerelni a Challengereket, hogy ezzel is jobban védjék őket a dróntámadásoktól.

Címlapról ajánljuk

időjárás
Irány a vízpart!

Közeledik Magyarország első idei hőhulláma, kapunk egy kis kóstolót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×