eur:
389.48
usd:
358.9
bux:
66372.49
2024. február 26. hétfő Géza
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Iskolák és óvodák bezárása fenyeget Németországban

A járványhullám és a pedagógushiány különleges megoldást hozhat.

A felső légúti megbetegedések, az influenza egyre gyorsabban terjed Németországban, miközben ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma is. Hivatalos adatok szerint míg az előbbi nagyobb számban a fiatalabb generációt sújtja, a koronavírus főként az idősebbeket. Az őszi-téli megbetegedési hullám az iskolákban és az óvodákban tovább fokozta az amúgy is súlyos pedagógus-, illetve személyzethiányt.

A javasolt "megoldás" vitatott. Elsősorban egészségügyi szakértők ugyanis felvetették az általános iskolákra, a napközi otthonokra és az óvodákra vonatkozó országos átmeneti zárlat bevezetését. Az ARD közszolgálati rádió- és televízió beszámolója szerint ezt az egész országra kiterjedő megbetegedési hullámmal, ebből fakadóan pedig a pedagógus- illetve a személyzet hiányának várható erősödésével indokolták.

Oktatási szakértők ugyanakkor az iskolabezárások kockázataira figyelmeztettek. Edgar Bohn, a német általános iskolai szövetség elnöke elismerte, hogy az iskolák többségében a személyzeti helyzet kritikus, a pedagógushiány szinte elviselhetetlen. Utalt ugyanakkor arra, hogy számos iskola szigorú "személyre szabott " költségvetés alapján működik. Ebből kiindulva az általános, az egész országra kiterjedő zárlat elkerülésére szólított fel. Az elnök szerint

a szórványos helyi bezárások alternatívát jelenthetnek, mint ahogy - mint hangoztatta - a tanrend, azaz a tanórák csökkentése is.

"Nem tudom, nem is akarom elképzelni a teljes körű iskolabezárást, korlátozottan azonban eredményes lehet" – tette hozzá.

Az óvodákban hasonlóan kritikus a helyzet, a személyzet hiánya régóta fennálló probléma. Szakértők szerint a csökkentett idejű napi működés, illetve a rövid távú bezárások jelenleg már inkább "szabálynak, nem pedig kivételnek" számítanak.

A megbetegedési hullám országos méretekben nehezíti a gyermekek felügyeletét. A német óvodai szövetség elnöke, Waltraud Weegmann szerint a legtöbb óvoda az amúgy is fennálló hiány mellett további személyzetkieséssel küzd. Utalt arra, hogy a megbetegedések hullámának erősödése várható.

A munkaerő hiánya olyan rendkívül súlyos problémát jelent, amelyet "élesben" meg kell oldani. "Ellenkező esetben nem óvodai válsággal, hanem az óvodai rendszer teljes összeomlásával kell szembenéznünk" – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma- Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma- Interaktív online előadás

A sikeres kereskedőket a sikertelenektől az választja el, hogy hol lépnek be és hol lépnek ki a pozícióból. Senkinek nincs jövőbe látó szemüvege, de a fontos szintek azonosításával sokat javíthatunk esélyeinken a tőzsdeparketten. De miért ilyen fontosak? A hosszú távon is profitábilis kereskedési stratégiák alappillére a támasz-ellenállás, erre célszerű minden kereskedőnek felépítenie a belépési és kilépési rendszerét. Ezen szintek figyelmen kívül hagyása mellett nem érhetsz el konzisztens eredményt, hiszen a kockázatkezelésben is meghatározó szerepet töltenek be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×