eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Iskolák és óvodák bezárása fenyeget Németországban

A járványhullám és a pedagógushiány különleges megoldást hozhat.

A felső légúti megbetegedések, az influenza egyre gyorsabban terjed Németországban, miközben ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma is. Hivatalos adatok szerint míg az előbbi nagyobb számban a fiatalabb generációt sújtja, a koronavírus főként az idősebbeket. Az őszi-téli megbetegedési hullám az iskolákban és az óvodákban tovább fokozta az amúgy is súlyos pedagógus-, illetve személyzethiányt.

A javasolt "megoldás" vitatott. Elsősorban egészségügyi szakértők ugyanis felvetették az általános iskolákra, a napközi otthonokra és az óvodákra vonatkozó országos átmeneti zárlat bevezetését. Az ARD közszolgálati rádió- és televízió beszámolója szerint ezt az egész országra kiterjedő megbetegedési hullámmal, ebből fakadóan pedig a pedagógus- illetve a személyzet hiányának várható erősödésével indokolták.

Oktatási szakértők ugyanakkor az iskolabezárások kockázataira figyelmeztettek. Edgar Bohn, a német általános iskolai szövetség elnöke elismerte, hogy az iskolák többségében a személyzeti helyzet kritikus, a pedagógushiány szinte elviselhetetlen. Utalt ugyanakkor arra, hogy számos iskola szigorú "személyre szabott " költségvetés alapján működik. Ebből kiindulva az általános, az egész országra kiterjedő zárlat elkerülésére szólított fel. Az elnök szerint

a szórványos helyi bezárások alternatívát jelenthetnek, mint ahogy - mint hangoztatta - a tanrend, azaz a tanórák csökkentése is.

"Nem tudom, nem is akarom elképzelni a teljes körű iskolabezárást, korlátozottan azonban eredményes lehet" – tette hozzá.

Az óvodákban hasonlóan kritikus a helyzet, a személyzet hiánya régóta fennálló probléma. Szakértők szerint a csökkentett idejű napi működés, illetve a rövid távú bezárások jelenleg már inkább "szabálynak, nem pedig kivételnek" számítanak.

A megbetegedési hullám országos méretekben nehezíti a gyermekek felügyeletét. A német óvodai szövetség elnöke, Waltraud Weegmann szerint a legtöbb óvoda az amúgy is fennálló hiány mellett további személyzetkieséssel küzd. Utalt arra, hogy a megbetegedések hullámának erősödése várható.

A munkaerő hiánya olyan rendkívül súlyos problémát jelent, amelyet "élesben" meg kell oldani. "Ellenkező esetben nem óvodai válsággal, hanem az óvodai rendszer teljes összeomlásával kell szembenéznünk" – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×