eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

"Hűségnyilatkozatot" íratnának alá minden Oroszországba utazó külföldivel

Számos korlátozást be kellene tartaniuk a beutazóknak egy új javaslat szerint.

Egyfajta "hűségnyilatkozat" aláírására kötelezné az Oroszországba beutazó külföldi állampolgárokat egy, az orosz belügyminisztérium által szorgalmazott törvénytervezet, amely előírná, hogy a belépők egyezzenek bele egy sor korlátozás betartásába, egyebek között tartózkodjanak az orosz állami politika lejáratásától.

Az elsőként a TASZSZ állami hírügynökség által ismertetett tervezet szerint a belügyi tárca

megtiltaná a hagyományos családi értékek tagadását és a szovjet népnek a fasizmus feletti győzelemhez való hozzájárulása kisebbítését.

"A lojalitási megállapodás egyfelől az Oroszországi Föderáció állami szerveinek engedélye a külföldi állampolgárnak az Oroszországi Föderáció területére való belépésére, másfelől a külföldi állampolgár beleegyezése az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek védelme céljából megállapított tilalmak betartásába, amit az Oroszországi Föderáció területére való belépéssel fejez ki" - olvasható a hírügynökség által ismertetett dokumentumban.

A tervezetből következik, hogy az Oroszországba belépő külföldinek az orosz területen való tartózkodás (helybenlakás) ideje alatt tilos lesz akadályozni az orosz hatóságok tevékenységét, bármilyen formában lejáratni az orosz kül- és belpolitikát, valamint az állami hatóságokat és ezek tisztviselőit. A dokumentum kimondja, hogy a beutazóknak tilos lesz "visszaélniük az információszabadsághoz való joggal, egyebek között olyan információk terjesztésével, amelyek célja az alkotmányos jelentőségű erkölcsi és egyéb értékek, köztük a házasságról mint férfi és nő szövetségéről, a családról, az anyaságról, az apaságról, a gyermeki létről alkotott elképzelések becsmérlésére vagy tagadására való ösztönzés, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálása, a szovjet népnek a haza védelmében tett hőstetteiről és a fasizmus feletti győzelemhez való hozzájárulásáról szóló történelmi igazság elferdítése".

A javasolt tiltott tevékenységek között szerepel minden olyan megnyilvánulás, amely törvények elfogadására, módosítására vagy eltörlésére irányul, valamint

az ország környezetéhez, természeti erőforrásaihoz, anyagi és kulturális értékeihez való tiszteletlen hozzáállás.

A külföldieknek tilos lesz tiszteletlenül viszonyulniuk az orosz lakosság regionális és etnokulturális életmódjának sokszínűségéhez, a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékekhez. A leendő új törvény megtilthatja az idegenrendészet alanyai számára az Oroszországra nézve káros tevékenységeket.

Leonyid Kalasnyikov, az orosz alsóház FÁK-ügyekkel foglalkozó bizottságának kommunista elnöke az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a lojalitási megállapodásról szóló törvénytervezet előkészítése előrehaladott állapotban van. Közölte, hogy a dokumentumon az általa vezetett bizottság, az elnöki adminisztráció, az orosz kormány és a belügyminisztérium közösen dolgozik. Kalasnyikov a tervezett előírások közül kiemelte azt, amelynek értelmében az Oroszországba belépő külföldi állampolgárnak bele kell egyezni bizonyos szabályok betartásába, különösen abba, hogy ne hozza rossz hírbe a bel- és külpolitikát, és "ne ferdítse el a Nagy Honvédő Háborúval kapcsolatos történelmi tényeket".

Valentyina Kazakova, a belügyminisztérium migrációs főosztályának vezetője korábban arról számolt be, hogy a tárca előkészítette a beutazási jogszabályokat módosító törvénytervezetet. Mint mondta,

az elképzelést hamarosan a parlament elé terjesztik.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva nem kívánta kommentálni a törvénytervezetet.

Kirill orosz pátriárka az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi moszkvai ülésén arra figyelmeztetett, hogy a hibás migrációs politika "a legszomorúbb következményekhez" vezethet Oroszországban. Hangot adott véleményének, miszerint a vendégmunkások áramlásának kezelése a hatóságok szintjén kiigazítást igényel. "A profit értéke nem lehet magasabb, mint az államéi, amely kész megvédeni az államalkotó nép érdekeit" - hangoztatta az egyházfő.

Kirill arra figyelmeztetett, hogy az olyan vendégmunkások tömeges beáramlása, akik "nem képesek és nem hajlandók beilleszkedni" az orosz társadalomba, megváltoztatja a városok arculatát és az ország "jogi, kulturális és nyelvi terét". Hangsúlyozta, hogy az orosz állampolgárság megszerzése nem mentesít az ország népének és hagyományainak tiszteletben tartása alól. Elismerte, hogy az orosz gazdaság nehezen boldogulna bevándorló munkavállalók nélkül, de, mint fogalmazott, ez "nem jelenti azt, hogy a migráció áramlását nem kellene szabályozni és korlátozni".

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×