eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Volkswagen egyik elektromos autójának emblémája a 19. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás sajtónapján, 2021. április 19-én. A járműipari seregszemlét április 24. és 28. között rendezik az idén.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Drasztikus leépítések jönnek a Volkswagennél

A Volkswagen Németország, egyben Európa legnagyobb autógyártó cége. A cégcsoporthoz tíz márka tartozik, a Skodától egészen a Porschéig. Ennek ellenére rendkívül súlyos nehézségekkel küszködik. A márkafőnök a helyzetet rendkívül kritikusnak minősítette, és a munkaerőt előzetesen jelentős leépítésekre készítette fel.

Már nem lehet azt mondani, hogy "business as usual" – fogalmazott a ZDF köszolgálati médium által ismertetett nyilatkozatában a márkafőnök.

"A Volkswagen márka már nem versenyképes"

– fejtette ki Thomas Schäfer, és a munkaerőlétszám csökkentését helyezte kilátásba.

A beérkezett megrendelések, különösen az elektromos autók esetében, elmaradnak ambiciózus elvárásainktól – fogalmazott Schäfer. Elismerte, hogy az eddigi struktúrákkal, az eddigi termelési folyamatokkal, a magas költségekkel a Volkswagen márka már nem versenyképes. Az "így tovább" már nem működik, a megtakarítások, illetve a leépítések elkerülhetetlenek – érvelt.

A konszern humánerőforrás-igazgatója azt állította, hogy nincs általános leépítési törekvés, ugyanakkor – mint fogalmazott – élni kívánnak a "demográfiai görbével": az elkövetkező években több alkalmazott az életkora miatt távozik, és ezt "előnynek" kell tekinteni.

"Maximálisan ki kell használnunk a részleges munkaidős és a nyugdíjazási szabályokat" – jelentette ki.

Thomas Schäfer márkafőnök szerint az elkövetkező években a Volkswagen nagyarányú megtakarításokra törekszik, és ennek érdekében jelenleg is tárgyal a munkavállalók képviselőivel. 2026-ra tízmilliárd eurós megtakarítás a cél, és 3,4-ről 6,5 százalékra kell növelni a márka árbevétel-arányos megtérülését – jelentette ki.

A tervezett leépítésekkel kapcsolatosan konkrét adatokat nem közölt. A tárgyalások részletei "bizalmasak" – jelentette ki, azt ígérve, hogy a munkaerőt megfelelő időben tájékoztatni fogkák. A megállapodás "kulcspontjainak" az év végére meg kell születniük – tette hozzá.

A ZDF mindezzel kapcsolatban idézte Európa legnagyobb autógyártójának igazgatóját, aki korábban milliárdos megtakarítási programról beszélt. Oliver Blume a csoport összes márkájára új megtérülési célokat tűzött ki. Ezeket a célokat megtakarításokkal és további bevételi lehetőségekkel kívánják elérni – fogalmazott a Volkswagen csoport vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×