eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
A Volkswagen egyik elektromos autójának emblémája a 19. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás sajtónapján, 2021. április 19-én. A járműipari seregszemlét április 24. és 28. között rendezik az idén.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Drasztikus leépítések jönnek a Volkswagennél

A Volkswagen Németország, egyben Európa legnagyobb autógyártó cége. A cégcsoporthoz tíz márka tartozik, a Skodától egészen a Porschéig. Ennek ellenére rendkívül súlyos nehézségekkel küszködik. A márkafőnök a helyzetet rendkívül kritikusnak minősítette, és a munkaerőt előzetesen jelentős leépítésekre készítette fel.

Már nem lehet azt mondani, hogy "business as usual" – fogalmazott a ZDF köszolgálati médium által ismertetett nyilatkozatában a márkafőnök.

"A Volkswagen márka már nem versenyképes"

– fejtette ki Thomas Schäfer, és a munkaerőlétszám csökkentését helyezte kilátásba.

A beérkezett megrendelések, különösen az elektromos autók esetében, elmaradnak ambiciózus elvárásainktól – fogalmazott Schäfer. Elismerte, hogy az eddigi struktúrákkal, az eddigi termelési folyamatokkal, a magas költségekkel a Volkswagen márka már nem versenyképes. Az "így tovább" már nem működik, a megtakarítások, illetve a leépítések elkerülhetetlenek – érvelt.

A konszern humánerőforrás-igazgatója azt állította, hogy nincs általános leépítési törekvés, ugyanakkor – mint fogalmazott – élni kívánnak a "demográfiai görbével": az elkövetkező években több alkalmazott az életkora miatt távozik, és ezt "előnynek" kell tekinteni.

"Maximálisan ki kell használnunk a részleges munkaidős és a nyugdíjazási szabályokat" – jelentette ki.

Thomas Schäfer márkafőnök szerint az elkövetkező években a Volkswagen nagyarányú megtakarításokra törekszik, és ennek érdekében jelenleg is tárgyal a munkavállalók képviselőivel. 2026-ra tízmilliárd eurós megtakarítás a cél, és 3,4-ről 6,5 százalékra kell növelni a márka árbevétel-arányos megtérülését – jelentette ki.

A tervezett leépítésekkel kapcsolatosan konkrét adatokat nem közölt. A tárgyalások részletei "bizalmasak" – jelentette ki, azt ígérve, hogy a munkaerőt megfelelő időben tájékoztatni fogkák. A megállapodás "kulcspontjainak" az év végére meg kell születniük – tette hozzá.

A ZDF mindezzel kapcsolatban idézte Európa legnagyobb autógyártójának igazgatóját, aki korábban milliárdos megtakarítási programról beszélt. Oliver Blume a csoport összes márkájára új megtérülési célokat tűzött ki. Ezeket a célokat megtakarításokkal és további bevételi lehetőségekkel kívánják elérni – fogalmazott a Volkswagen csoport vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×