eur:
389.32
usd:
361.56
bux:
67904.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Alig néhány turista a római Colosseum előtt 2020. március 5-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-től minden oktatási intézmény működését felfüggesztették és más óvintézkedéseket is bevezettek Olaszországban, ahol a vírus 107 ember halálát okozta.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Olaszországban sok ezren tüntettek a nők elleni erőszak ellen

Idén eddig 107 nőt öltek meg Olaszországban, sokan közülük a férjük vagy élettársuk kezétől vesztették életüket.

Ezrek tüntettek a nők elleni erőszak és a nők diszkriminációja ellen több olasz városban szombaton, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Rómában több ezren gyűltek össze a Circus Maximus területén, plakátjaikon a nők számára nagyobb biztonságot követelve. Nagy létszámú tüntetést tartottak Milánóban is.

Az idei év eleje óta 107 nőt öltek meg Olaszországban, sokan közülük a férjük vagy élettársuk kezétől vesztették életüket.

Az olaszországi nőszervezetek által rendezett római tüntetés résztvevői felemelték szavukat a nők munkaerőpiaci diszkriminációja és a bölcsődei, óvodai férőhelyek szűkössége ellen, követelték a részmunkaidős foglalkoztatás bővítését, a családtámogatások növelését, esélyegyenlőséget és a nőkkel szembeni szexista magatartás beszüntetését.

"Szabadok vagyunk, és a szabadságunkat senki sem veheti el tőlünk, senki sem hiheti, hogy a tulajdona vagyunk. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján azt szeretném mondani az olasz nőknek, hogy nincsenek egyedül, és ha félnek, bármikor azonnali segítséget kaphatnak" - írta Giorgia Meloni, az olasz történelem első női miniszterelnöke az X közösségi oldalon.

"A nők elleni erőszak olyan gyomnövény, amely mérgezi társadalmunkat, és amelyet gyökerestül kell kiirtani. Ezek a gyökerek az előítéletek és igazságtalanság talajából fakadnak, és olyan nevelőmunkával küzdhetők le, amely az emberi méltóságot állítja középpontba" - írta Ferenc pápa az X-en.

Az emberi jogi szervezetek 1981 óta minden év november 25-én rendezvényeket tartanak, melyek a nők jogainak betartására és erősítésére figyelmeztetnek. Egyebek között olyan súlyos problémákra hívják fel a figyelmet, mint a kényszerprostitúció, a nemi erőszak és visszaélések, a szexturizmus, a női körülmetélés, a családi erőszak, a kényszerházasság vagy a női szegénység és a nők ellen elkövetett gyilkosságok.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×