eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izzó lávát lövell ki az Etna tűzhányó a szicíliai Cataniától északra fekvő SantAlfióban 2023. november 12-én. A mintegy 3350 méter magas Etna a világ egyik legaktívabb tűzhányója, legutóbb 1992-ben produkált nagyobb kitörést.
Nyitókép: MTI/AP/Salvatore Allegra

Mozgolódik az Etna, figyelmeztetést adtak ki Szicíliában

A szicíliai katasztrófavédelem riasztás előtti fokozatra emelte a készültséget a vulkáni aktivitás miatt.

A több mint háromezer méter magas vulkán egyik délkeleti kráterből hajnali fél ötkor kezdett kilövellni az izzó láva - írja az MTI.

Az országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) mérései szerint a kitörés erőssége közepes és erős között mozog. A vulkáni aktivitást a helyiek is érzékelték, beszámolóik szerint az Etna "felmordult", és a sötétben Cataniából jól látszott az ég felé törő tűzpiros lávanyelv.

Európa egyik aktív vulkánja november 12-én ébredt fel ismét, és azóta szünet nélkül köpködi ki magából a lávát, hamut és a füstöt.

A hajnalban kezdődött vulkanikus tevékenység azonban az utóbbi tizenkét nap legerősebbje volt, így a helyi katasztrófavédelem riasztás előtti készültséget rendelt el.

A vulkán csúcsának környékét lezárták a látogatók előtt, és egyeztetést tartottak a térség polgármestereivel. A következő órákban jelentős mennyiségű hamu fedheti be a környékbeli városokat és településeket, Catania repülőtere egyelőre akadálymentesen működik.

Az izzó láva lenyűgöző látványát fokozza, hogy az Etnát napok óta fehér hótakaró fedi.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×