eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Polizei_OL/Twitter

Nem hátrálnak meg a "birodalmi polgárok": ezúttal Bajorországban csapott le rájuk a rendőrség

A híres-hírhedt németországi Reichsbürger csoport tagjai, az úgynevezett "birodalmi polgárok" működésére tavaly decemberben derült fény, a rendőrség akkor csapott le rájuk államcsíny tervezésnek gyanújával. Azóta több alkalommal és több tartományban is Reichsbürger-sejteket göngyölítettek fel. Ezúttal Bajorországban tartottak találkozót.

A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a Reichsbürger nevű revizionista csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. A gyanú szerint a csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akart végrehajtani. A többi között azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot, azaz a Bundestag székhelyét és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat. A csoport vezetői egy úgynevezett tanácsot alakítottak, amely a kormány helyére lépett volna.

Az alkotmányvédelmi hivatal korábbi korábbi adatai szerint mintegy 23 ezren tartoznak a csoporthoz, amelynek ideológusa, a szervezet vezetőjeként számon tartott Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó, azóta őrizetben van. Vezetőségi üléseiket rendszeresen a a Reuss hercegnek nevezett vállalkozó türingiai kastélyában tartották.

A hivatal szerint tevékenységük szorosan kapcsolódik az antiszemitizmushoz is. Az elmúlt hónapokban gőzerővel folyt a szélsőjobboldali csoport felszámolása.

A hatóságok több tartományban tartottak razziákat a szervezet feltételezett sejtjei ellen, és jelentős mennyiségű fegyverre bukkantak.

Márciusban egy listát is találtak, amelyen a csoport legfőbb ellenségeinek, köztük Olaf Scholz kancellárnak és Annalena Baerbock külügyminiszternek a neve is szerepelt. Egyes feltételezések szerint ez egyfajta "halállista" lehetett, azon más kormánytagok, továbbá parlamenti képviselők is szerepeltek.

Ezúttal – mint arról a Der Spiegel beszámolt – Bajorországban tartottak találkozót, mintegy 300 résztvevővel. Összejövetelükre Wemding egyik szállodájában került sor. Egy személyt őrizetbe vettek, egy résztvevő után körözést adtak ki, aki egy újságírót tettlegesen bántalmazott

"Töretlen" szervezettségükre utal, hogy a háromnaposra tervezett találkozón mintegy háromszázan vettek részt. A rendőrség tudomást szerzett az összejövetelről, de csak szombat este hatolt be a szállodába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×