eur:
378.29
usd:
345.52
bux:
0
2023. november 30. csütörtök Andor, András
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Valósággá válhat az EU-n belüli pár másodperces banki utalás?

A napokig tartó késések helyett hamarosan másodperceken belül érkezhetnek a pénzek a bankszámlákra az európai országok között a jogi megállapodást követően.

Bár az azonnali fizetés technológiája már jó ideje létezik, mégsem terjedt el széleskörűen, a rövid tranzakciós időszak miatt a bankoknak nincs sok idejük a csalás vagy pénzmosás megelőzésére szolgáló ellenőrzések elvégzésére – írja az Euronews alapján az Economx.

Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért felelős uniós biztos 2022-ben új törvényeket javasolt a szolgáltatás kötelezővé tételére. Akkor azzal érvelt az Európai Bizottság, hogy a lépés eurómilliárdokat szabadítana fel, amelyeket egy adott pillanatban sem az emberek, sem a vállalkozások nem tudnak elkölteni. Most az európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa között létrejött megállapodás megnyitja az utat az azonnali fizetésekről szóló rendelet előtt a portál szerint.

Az új elképzelés értelmében a pénzintézeteknek extra költség nélkül, szigorú határidők mellett kell biztosítaniuk a szolgáltatást ügyfeleiknek

– mondta Michiel Hoogeveen holland Európai Parlamenti képviselő. Az EU Tanácsának külön nyilatkozata szerint az eurózónán kívüli országok, például Svédország és Lengyelország számára hosszabb időszak áll majd rendelkezésre az átállásra.

Bár a törvény fő körvonalairól az EU Tanácsának és Parlamentjének képviselői már megállapodtak, azt még mindkét uniós intézménynek alá kell írnia – és a korábbi törvénytervezetek szerint a véglegesítés után hat és 36 hónap között lép hatályba. Agustin Reya, a BEUC uniós fogyasztóvédelmi csoport jogi és gazdasági igazgatója szerint az ügyfelek

így ugyanazon az áron küldhetnek és fogadhatnak azonnali átutalásokat, mint a normál átutalásoknál, amelyek a legtöbb esetben ingyenesek.

Azonban az Európai Bankföderáció a törvénytervezetről januárban kiadott közleményében arra figyelmeztet, a piacra kell bízni a döntést, hogy felajánlják-e az azonnali fizetést, és mennyit kell fizetni. A bankok jelenleg olykor prémium termékként nyújtanak azonnali fizetést, nem szívesen veszítenék el mozgásterüket – írja a gazdasági portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.30. csütörtök, 18:00
Wéber Gábor
Forma–1-es kommentátor
Jön a hét legfontosabb napja - Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Jön a hét legfontosabb napja - Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Jó hangulatban telt ma reggel a kereskedés az ázsiai piacokon, és Európában, valamint Amerikában is emelkedhetnek a vezető részvényindexek. A mai nap azonban hozhat nagyobb elmozdulásokat, mivel az eurózónából és az Egyesült Államokból is inflációs és fontos foglalkoztatottsági adatok érkeznek. Kiemelendő a német kiskereskedelmi adat, Európa legnagyobb gazdasága ugyanis látványosan lassul.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. november 30. 08:20
×
×
×
×