eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Background from colored lottery balls, top view. 3D rendering
Nyitókép: natatravel/Getty Images

Tarol a szerencsejáték, Németországban már 4,6 millió függő tippel

Németországban több mint egymillióan már kifejezetten szerencsejáték-függők – derül ki egy friss felmérés adataiból.

Elkészült Németországban az úgynevezett szerencsejáték atlasz, amelyet most hoztak nyilvánosságra, és pontos adatokat szolgáltat a játékszenvedély alakulásáról. A 2021-es felmárés adatait tartalmazó, 2023-as atlaszt a szövetségi kormány drogbiztosa mutatta be. Az NTV hírcsatorna által idézett Burkhard Blienert szerint Németországban 4,6 millió szerencsejáték-függő vam, aki már ennek tüneteit mutatja.

Körülbelül 1,3 milliót tesz ki azoknak a száma, akik immár nem képesek szabadulni a játékok szorításából, míg további 3,3 millióan vannak azok, akik a függőség határán vannak.

Ez utóbbiak esetében akut elvonási tünetek jelentkeznek. Például rövid kihagyás után visszatérnek a játékhoz, és igyekeznek szert tenni az "elmaradt" nyereségre. Mindez azt jelenti, hogy a 18 és 70 év közötti lakosság 2,3 százaléka "szerencsejáték-zavarral" küzd, ami 2001 óta mentális betegségnek számít.

A kormánybiztos szerint azonnali intézkedésre van szükség, például tiltaná este 11 óra előtt a sportfogadások reklámját, hogy ezzel a fiatalabb korosztály megfertőződését lassítani lehessen, mert a felmérés szerint a sportfogagók harmada már függőségi zavarban szenved.

Az elmúlt évben ugyanakkor – különösen az online játékosok körében – meredeken emelkedett azoknak a száma is, akik járóbetegként orvosi segítségért folyamodtak. Az atlasz, amelyet több, a függőségi problémákkal foglalkozó intézet állított össze, átfogó áttekintést nyújt a németországi szerencsejátékok témájáról, a jogi szabályozásról, az iparági helyzetről, valamint a függőség és a megelőzés problémájáról.

A szerecsejáték-ipar ugynevezett bruttó játékbevétele – azaz a kiosztott nyeremények levonása után befolyt összeg – az elmúlt évben 13,4 milliárd euró volt.

A szolgáltatók számára a "legnyereségesebbek" 4,8 milliárd euróval a változatlanul a játékautomaták, majd 4,1 milliárddal lottó következik.

A harmadik helyen a sportfogadás áll 1,4 millliárd euróval.

Az NTV szerint nagy nyertes az állam, amely a legális szerencsejétékokból befolyt adók révén tavaly 5,2 milliárd eurót vághatott zsebre.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×