eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Megrongálódott gépjármű egy összeomlott lakóház romjai mellett Gázában 2023. október 23-án, miután Izrael további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izrael támad, az ENSZ humanitárius tűzszünetet sürget - közel-keleti hírek percről percre

Az izraeli hadsereg egyre intenzívebben támadja a Gázai övezetet, és egyes jelentések szerint a tankok is megindultak. Az egyelőre nem világos, hogy szárazföldi műveletek kiterjesztése a lassan 3 hete kilátásba helyezett támadást jelenti-e. Pénteki hírek itt - percről percre.

2023.10.28. 00:14

Nem invázió, tisztogatás

Az izraeli hadsereg tisztogató műveleteket végez, hogy jobb feltételeket teremtsen a szárazföldi hadműveletekhez - mondta az izraeli hadsereg egyik szóvivője az ABC Newsnak. Az amerikai hírcsatorna azt kérdezte a szóvivőtől, hogy ez már a korábban beharangozott támadás-e. Peter Lerner szóvivő azt mondta, hogy meg akarják semmisíteni a palesztinok tankelhárító képességeit, megfigyelő állásait, és "megsemmisítik a terroristákat", amikor rájuk találnak. Hozzátette: ezeket a műveleteket már napok óta végzi az izraeli hadsereg.

2023.10.27. 22:49

A békéért imádkozott Ferenc pápa

Szűz Mária segítséget kérte a gyűlölettel és a háborúkkal szemben Ferenc pápa az imavirrasztáson, amelyet az egyházfő személyesen vezetett a Szent Péter-bazilikában péntek este. A katolikus egyházfő kijelentette, hogy az emberiség elveszítette a béke útját, és nem talál vissza rá. Úgy vélte, sötét időket élünk. Az emberiség a testvériség helyett Káint és Ábelt választotta - hangoztatta Ferenc pápa. A bazilikában tartott ima elején az egyházfő megállt a főoltárnál kiállított Szűz Mária ikonnál. "Irgalmasságot kérünk, irgalmasság királynője; békét, béke királynője! Rázd fel a lelkét annak, aki a gyűlölet csapdájába esett, váltsd meg azt, aki a konfliktusokat élteti és szítja"

2023.10.27. 22:13

Azonnali tűzszünetet sürget az ENSZ közgyűlése

A Gázai övezetben azonnali tűzszünetet sürget és túszok feltétel nélküli szabadon bocsátását követel az ENSZ közgyűlése által nagy többséggel elfogadott határozat. A dokumentum segélyszállítmányok eljuttatására és a civilek védelmére szólít föl. A dokumentum ugyanakkor nem tesz említést az október 7-i Hamász-támadásról, amelynek 1400 áldozata volt. A határozati javaslatot Jordánia az Arab Liga nevében terjesztette a közgyűlés elé, az Egyesült Államok nemmel szavazott.

2023.10.27. 22:00

A Hamász nemzetközi fellépést sürget

A Hamász péntek este felhívta "az arab és a muszlim világot, valamint a nemzetközi közösséget, hogy vállaljanak felelősséget és haladéktalanul cselekedjenek a népünk ellen elkövetett bűncselekmények és mészárlások megállítása érdekében". Az iszlamista szervezet szerint "a távközlés és internet elvágása, valamint a levegőből, szárazföldről és tengerről lakónegyedek ellen intézett csapások a Gázai övezetben újabb gyilkosságot vetítenek előre".

2023.10.27. 21:44

"Az emberi szenvedések soha nem látott lavinája" jöhet

Sokkal több ember halhat még meg a Gázai övezetben az izraeli ostrom miatt - figyelmeztetett pénteken az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője. Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója, aki szintén figyelmeztetett, hogy Gázának sürgős "nagyszabású és folyamatos" humanitárius segélyre van szüksége. Lazzarini megerősítette, hogy a háború kezdete óta az UNRWA ötvenhét alkalmazottja halt meg a Hamász ellenőrzése alatt álló területen. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig arra figyelmeztetett, hogy alapvető változás nélkül Gáza lakossága az emberi szenvedések soha nem látott lavináját fogja elszenvedni.

2023.10.27. 21:39

Megindultak a tankok

Egyes jelentések szerint izraeli tankok indultak meg a Gázai övezetbe Beit Hanon térségében.

2023.10.27. 19:47

Kiterjeszti a szárazföldi műveleteket a Gázai övezetben Izrael

Az övezetből nagy robbanásokról számolnak be a tudósítóük, leállt a telefon- és internet-szolgáltatás is.

2023.10.27. 18:42

Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az iráni szárazföldi erők

Kétnapos nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az iráni szárazföldi erők - jelentette a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség pénteken. A hírügynökség közlése szerint összesen négy harci egység vesz részt az Iszfahán tartományban megtartott hadgyakorlaton, az ország középső részén. A gyakorlat célja a gyalogság műveleti felkészültségének ellenőrzése, páncélozott járművek, rakéták, az elektronikus hadviselés és egyéb új fegyverek tesztelése. A hadgyakorlatot a hírügynökség jelentése szerint a "legutóbbi fenyegetések miatt hajtják végre".

2023.10.27. 18:06

Egy gázai kórház alatt rejtőzik a Hamász vezérkara?

A Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja - közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Hagari sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt, különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben. A külföldi médiának tartott tájékoztatón Hagari hangsúlyozta, hogy a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat. Szavai szerint Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a földalatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba.

2023.10.27. 17:04

Hat kamion jutott be a Gázai övezetbe

A fegyveres konfliktus kezdete óta először léphetett be a gázai övezetbe pénteken a nemzetközi vöröskereszt orvoscsoportja - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) helyi vezetője. Fabrizio Carboni, az ICRC területi igazgatója elmondta, hogy a csoport egy több kamionból álló humanitárius konvojjal érkezett az övezetbe és olyan, a háborús sebesülések ellátására szakosodott orvosokból áll akik a sérülések súlyosságának függvényében legalább ezer, de akár 5 ezer fő ellátására elegendő eszközellátmányt is magukkal visznek. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a segítség is csak részlegesen tudja enyhíteni a Gázában dolgozó egészségügyi személyzetre nehezedő óriási terheket. Hangsúlyozta továbbá, hogy az előrelépés érdekében sürgősen szükség lenne egy biztonsági garanciákkal védett humanitárius műveletre Gázában.

2023.10.27. 15:30

Kesztyűs kézzel bánik a Hamász az orosz túszokkal

A többi országénál "pozitívabb és figyelmesebb" módon kezeli Oroszország kérését a Gázai övezetben lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására a Hamász - jelentette ki Musza Abu Marzuk, az iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában a RIA Novosztyi hírügynökségnek. "A legtöbb izraeli (túsz) valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is. Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit" - mondta Abu Marzuk. Hangsúlyozta mindemellett, hogy a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek.

2023.10.27. 15:00

Több mint 20 lengyel vár kimenekítésre a Gázai övezetből

A lengyel diplomácia információi szerint a Gázai övezetben jelenleg több mint húsz lengyel állampolgár tartózkodik, és a lengyel konzuli szolgálatok már a fegyveres konfliktus kezdete óta "lépéseket tesznek a velük felvett kapcsolat fenntartására" - tudatta a külügyminisztérium sajtóosztálya pénteken a PAP hírügynökséggel. "Hivatalos, valamint munkakapcsolatok útján" a lengyel diplomácia együttműködik Izrael és Egyiptom kormányzatával annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a lengyel állampolgárok számára a veszélyeztetett térség elhagyását - közölték. A külföldiek kimenekítése a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, az Egyiptommal közös határátkelőt ellenőrző felek döntésein múlik, Izraelnek nincs lehetősége befolyásolni ezeket a döntéseket - ismertette a lengyel külügy Tel-Aviv álláspontját.

2023.10.27. 14:41

Újabb uniós segély indult Gázába

Az Európai Unió az előző két légi járatot követően további hat repülőgépet indít humanitárius légihíd-műveletének keretében a gázai lakosok alapvető szükségleteinek biztosítására - tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken. A brüsszeli közlemény szerint az október 16-án indított humanitárius légihíd-művelete keretében az unió ez idáig két repülőgépen juttatott el humanitárius segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe. A pénteken felszállt harmadik repülőgép Koppenhágából szállít 51 tonna gyógyszert, orvosi felszereléseket és oktatási eszközöket. A repülőgép Egyiptomba érkezik, a szállítmányt onnan a helyszínen dolgozó nemzetközi partnerszervezetek juttatják el a gázai rászorulókhoz - írták. Ezek közé az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), Népesedési Alapja (UNFPA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési Világprogram (WFP), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) tartozik. Az első két légi járat október 16-án és 19-én indult el, és lakhatást biztosító felszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítottak.

A pénteki nap folyamán egy orvosi csapat és 10, segélyszállítmánnyal megrakott teherautó lépett be a Gázai övezetbe az egyiptomi Rafah határátkelőhelyen keresztül - közölte a Reuters hírügynökség egy palesztin határőr információira hivatkozva. A tiszt elmondása szerint a 10 külföldi orvosból álló delegáció, továbbá vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállító 10 teherautó jutott be a Gázai övezetbe, 84-re növelve a háború kezdete óta átlépő segélyszállító teherautók számát. (MTI)

2023.10.27. 14:36

Háborús bűnökkel vádolja Izraelt az ENSZ

Háborús bűnök elkövetésével vádolta Izraelt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) a Gázai övezet lezárása és ostroma miatt. A kollektív büntetés háborús bűn" - jelentette ki Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője, az övezet lakosságát ért izraeli megtorlás azonnali beszüntetését követelve. Az OHCHR egyúttal a Hamászt is háborús bűnök és kegyetlenségek elkövetésével, ezen belül civilek túszul ejtésével vádolta az október 7-i gyilkos terrortámadás során, és felszólította a palesztin fegyveres csoportokat az Izrael elleni "válogatás nélküli" támadások megszüntetésére. A szóvivő hangsúlyozta: a Gázai övezetbe "zárt, kollektív büntetéssel sújtott" 2,2 millió ember számára humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy tudomásuk szerint ezer azonosítatlan holttest még mindig a romok alatt van az övezet területén. (MTI)

2023.10.27. 10:54

Hamász: nincs tűzszünet, nincs túsz

Nem engedheti el a túszait a Hamász palesztin mozgalom, amíg nem születik tűzszüneti megállapodás - jelentette ki Abu Hamid, az iszlamista palesztin szervezet Moszkvában tárgyaló küldöttségének képviselője a Kommerszant című lapnak.

Azt állította, hogy az általa képviselt szervezet már a háború első napjaiban kinyilvánította szándékát, hogy szabadon engedi a "civil foglyait", de időre van szüksége ahhoz, hogy megtaláljon mindenkit, aki október 7-én a Gázai övezetbe került.

"Az 1948-ban megszállt területekre, több száz polgár és különböző palesztin frakciók többtucatnyi harcosa lépett be, és az izraeli Gáza hadosztály elestét követően több tucat embert, többségükben civileket fogtak el. Időre van szükségünk, hogy megtaláljuk őket a Gázai övezetben, majd szabadon engedjük őket" - mondta.

Abu Hamid azt hangoztatta, hogy ehhez a feladathoz nyugodt feltételekre van szükség.

"Az izraeli bombázások következtében eddig 50 fogoly vesztette életét" - tette hozzá. Közölte, hogy egy moszkvai látogatás során a Hamász küldöttsége ismertette az október 7-i támadás okait. "Az Oroszországi Föderáció a palesztin nép számára baráti ország, és kapcsolatot tart fenn a palesztin nép minden képviselőjével. Mindig készek vagyunk konzultálni vele különböző kérdésekben" - tette hozzá.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Hamász-küldöttség tartózkodik Moszkvában. A TASZSZ hírügynökség a Hamász Telegram-csatornáján azt írta, hogy a Musza Abu Marzuk, a palesztin szervezet politikai bizottságának tagja által vezetett küldöttséget Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta. Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát.

A Kommerszant idézte az izraeli külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményét, amely "méltatlan lépésnek" nevezte, hogy az orosz hatóságok a Hamász-küldöttség fogadása mellett döntöttek, és felszólította Moszkvát, hogy "haladéktalanul utasítsa ki a terroristákat". "A Hamász az Iszlám Államnál is rosszabb terrorszervezet. Izrael méltatlan lépésnek tartja a Hamász vezetőinek meghívását Moszkvába, ami hátszelet ad a terrornak, és legitimálja a terrorista atrocitásokat" - olvasható az állásfoglalásban, amely rámutatott, hogy a Hamász vezetése több mint 1400 izraeli haláláért és több mint 220 elrablásáért felelős.

A RIA Novosztyi hírügynökség csütörtök este, kairói keltezéssel, nyilatkozatot közölt Huszam Badrantól, a Hamász politikai irodájának tagjától, aki méltatta Oroszország nemzetközi szerepét, különösen azt, hogy az ENSZ BT-ben élt vétójogával az Izraelt fenntartás nélkül támogató amerikai állásponttal szemben.

"Oroszország jelentősebb szerepet játszhat a Gázai övezetben élő népünk elleni agresszió megállításában és a nemzetközi nyomásgyakorlásban annak érdekében, hogy sürgős segélyt juttassanak el a Gázai övezetben élő népünknek" - mondta Huszam Badran. (MTI)

2023.10.27. 10:51

Kezdődik a gázai rombolás, folytatódik a razzia

Az izraeli hadsereg egységei csütörtök este és éjjel ismét rajtaütést tartottak a Gázai övezetben - jelentette be az izraeli katonai szóvivő pénteken. Gyalogsági, páncélos és műszaki alakulatok a légierő drónjainak és helikoptereinek támogatásával rajtaütöttek a Gázai övezet északi és középső részén. A műveletben a Hamász iszlamista szervezet célpontjait támadták Szadaija negyedben és az övezet más részein. A Hamász katonai állásait lőtték többek között Gáza városában, és rakétaindító pontokat, valamint a szervezet székházát is támadták. Az izraeli hadsereg már a Gázai övezet környékén végrehajtott iszlamista mészárlás utáni első napokban átlépte a határt, holttesteket keresve. A csütörtökön megkezdett razziák már kiterjedtebb területeket értek el, az erők közelednek az izraeli határ közelében lévő lakóházakhoz. Katonai tisztviselők szerint a razziáknak az a célja, hogy információkat gyűjtsenek és összecsapásokat váltsanak ki az iszlamista fegyveresekkel, hogy azok előjöjjenek a civil lakóházak alatti rejtekhelyeikről. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy a Gázai övezetben a következő napokban is folytatódnak a szárazföldi razziák, melyek célja terroristák megölése, a terület előkészítése a tervezett nagyszabású behatolásra és az izraeli állások kiépítése. Palesztin jelentés szerint az izraeli katonák megölték az Iszlám Dzsihád három fegyveresét a ciszjordániai Dzseninben. Egyikük a Dzsenin Brigád parancsnoka, Iszer al-Amer volt. A katonai szóvivő szerint harminchat körözött palesztint tartóztattak le az éjszakai razziákban Ciszjordániában, közülük tizenheten a Hamász harcosai. Dzseninben tűzharc tört ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, ebben vesztette életét Iszer al-Amer. Az izraeli katonai hatóságok aláírták a Hamász egyik ciszjordániai magas rangú vezetőjének, Szalah al-Arúrinak a Rámalláh melletti Arura faluban lévő házának lerombolásáról szóló végzést. A szóvivő azt is közölte, hogy már 229 olyan személy családját értesítették szeretteik gázai fogva tartásáról, akiket a Hamász támadása során hurcoltak el október elején. (MTI)

2023.10.27. 09:21

Peking Washingtonnak: maradjunk higgadtak!

Vang Ji kínai külügyminiszter washingtoni tárgyalásain "stabil" kapcsolat kialakítására szólította fel az Egyesült Államokat és arra, hogy a két rivális nagyhatalom "higgadtan" nézzen szembe a nézeteltéréseikkel.

2023.10.27. 09:20

Joe Biden kemény szavakat intézett a legfőbb iráni vezetőhöz

Miközben Benjamin Netanjahu elnök lebegteti, hogy mikor is indul meg a földi hadművelet, arra is utalt, hogy „több invázió” lehet. Izrael szövetségesei próbálják visszatartani, mert regionális konfliktustól tartanak.

2023.10.27. 09:06

Halottlistával állt elő a Hamász

A Hamász által ellenőrzött Gázai övezet egészségügyi minisztériuma csütörtökön közzétette mindazok névsorát, akik állítása szerint meghaltak, amióta Izrael megkezdte megtorló csapásait, miután a Fehér Ház kétségbe vonta a számadatokat.

A 212 oldalas dokumentum felsorolja azoknak a palesztinoknak a nevét, korát, nemét és személyi igazolványának számát, akiket a feltételezések szerint azóta öltek meg, hogy Izrael megkezdte megtorló csapásait a Hamász október 7-i terrortámadását követően.

A dokumentum szerint legalább 7028 ember halt meg az izraeli támadások következtében.

A gázai hatóság információit és a listán szereplő összes név hitelességét nem lehetett független forrásból ellenőrizni. Izrael és az amerikai kormány korábban megkérdőjelezte a gázai egészségügyi minisztérium adatait.

"Nem vehetünk készpénznek semmit, ami a Hamásztól származik, beleértve az úgynevezett egészségügyi minisztériumot is" - mondta csütörtökön John Kirby, a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. "Mindannyian tudjuk, hogy a gázai Egészségügyi Minisztérium csak a Hamász fedőszervezete. Ezt a Hamász terrorszervezet vezeti" - tette hozzá.

Korábban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy nem bízik ezekben az adatokban. A Hamászt az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael terrorszervezetnek minősíti. (MTI)

2023.10.27. 08:50

Gyűlnek az amerikai katonák

Az Egyesült Államok újabb kilencszáz katonát küld a Közel-Keletre, hogy az izraeli-palesztin helyzet fényében fokozza jelenlétét a térségben - közölte Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

"Megerősíthetem, hogy az első mozgósítási bejelentés óta már körülbelül 900 katonát vezényléséről döntöttünk a térségbe" - közölte Ryder. Arról nem nyilatkozott, hogy az amerikai csapatokat pontosan hova telepítik, csak annyit közölt, hogy ezek az egységek nem Izraelbe mennek, hanem "elrettentő és védelmi célokat látnak el" a térségben.

Az iráni kötődésű terrorszervezetek egyre gyakoribb támadásai miatt Washington a Közel-Keleten állomásozó katonák védelme érdekében már hadihajókat, köztük két repülőgép-hordozót és vadászgépeket is vezényelt a régióba.

"Azt is tervezzük, hogy két amerikai Vaskupola rendszert Izrael rendelkezésére bocsájtunk, hogy tovább erősítsék légvédelmi képességeiket" - közölte Ryder, hozzátéve hogy elfogórakétákat is terveznek szállítani Izraelnek. (MTI)

2023.10.27. 08:44

Már négy magyar gázai túszról tud a magyar külügy

A kormány mindent megtett a biztonságba helyezésük érdekében, amit eddig megtehetett - közölte Szijjártó Péter.

2023.10.27. 08:43

Resperger István: Izrael megsemmisítené a Hamászt, de ez súlyos kockázatokat rejt

Az izraeli ellencsapás nehézségeiről, az utcai harcokban bevetett katonai egységek működéséről, az eddig csodált vaskupolarendszer hiányosságairól is beszélt Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért az orosz–ukrán háború már a tél előtt befagyott arcvonalára és a kirajzolódó tűzszüneti vonalára is.

2023.10.27. 08:42

Iráni szervezetet bombáz az USA - Szíriában

Az Egyesült Államok csütörtökön csapásokat mért az iráni Forradalmi Gárda és "kapcsolt csoportjai" által használt két létesítményre Kelet-Szíriában - jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) azt követően jelentette be a két műveletet, hogy Joe Biden amerikai elnök üzenetet küldött Irán legfőbb vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak, és ebben óva intett az amerikai csapatok elleni bármilyen támadástól, amely az Izrael és a palesztin Hamász között folyó háború kiszélesedésével fenyeget - erősítette meg a Fehér Ház szóvivője, John Kirby.

"Ezek az önvédelmi és precíziós csapások válaszul szolgálnak az Irán által támogatott milíciák által Irakban és Szíriában az amerikai személyzet ellen október 17-e óta folyamatban lévő, és többnyire sikertelen támadássorozatra" - derült ki Lloyd Austin közleményéből. Biden elnök azért rendelte el a csapásokat, "hogy világossá tegye, hogy az Egyesült Államok nem tűri az ilyen támadásokat, és megvédi magát, személyzetét és érdekeit" - mondta.

"Ezek a jól célzott önvédelmi csapások (...) különállóak és elkülönülnek az Izrael és a Hamász között zajló konfliktustól, és nem jelentenek változást a háborúval kapcsolatos megközelítésünkben" - hangsúlyozta Austin. Nem sokkal korábban a Pentagon közölte, hogy az amerikai erők és szövetségeseik a hónap eleje óta legalább 16 drón- és rakétatámadás célpontjai voltak, tizenkettőé Irakban és négyé Szíriában. Szerdán Hamenei ajatollah azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy "valamilyen módon irányítja" Izrael Hamász elleni hadműveleteit.

Válaszában Joe Biden óva intette Iránt az amerikai csapatok elleni támadástól. "Figyelmeztetem az ajatollahot, hogy ha továbbra is fellépnek ezek ellen a csapatok ellen, megtoroljuk, és fel kell készülniük. Ennek semmi köze Izraelhez" - jelentette ki. Washington mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában és közel 2500-at Irakban, akik az Iszlám Állam nevű szervezet ellen harcolnak, és gyakran hajtanak végre támadásokat a dzsihadisták ellen. (MTI)

2023.10.27. 08:40

Tűzszünet! - kiáltás az EU-csúcsról

Tűzszünetre van szükség Gázai övezetben, egy totális ostrom ugyanis nincs összhangban a nemzetközi joggal - jelentette ki az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken. Charles Michel a kétnapos EU-csúcs első munkanapját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azonnali közös uniós fellépésre van szükség, ugyanis a humanitárius helyzet jelentős romlása figyelhető meg a Gázai övezetben. Az uniós tanács elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy az EU segítse a segélyszállítmányok eljutását a rászorulókhoz, amelynek - szavai szerint - eszköze a humanitárius folyosók létrehozása, valamint a bombázások szüneteltesése a segítségnyújtás idejére. Kijelentette: az EU vezető szerepet kíván vállalni a helyzet megoldásában, amihez - véleménye szerint - csak a kétállami megoldás megvalósulásán keresztül vezet út. Az unió továbbá egy, a béke megteremtését célzó nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazza - tájékoztatott. Közölte továbbá, az izraeli-palesztin helyzetről folytatott megbeszélés a tagállami vezetők egyetértése mellett határozta meg az uniós cselekedetek és reagálásának irányát, amelynek része egyebek mellett a konfliktus regionális elmérgesedésének megelőzése, az antiszemita és iszlamofób indíttatású megnyilvánulások és a fenyegetések elleni fellépés, valamint a biztonság szavatolása.

Charles Michel beszámolt arról is, hogy a tagállami vezetők célja, hogy a 2021-2027 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálata az év végéig befejeződjön. Kiemelte: a tanácskozás lehetőséget biztosított arra, hogy a vezetők tisztázzák az EU finanszírozni kívánt prioritásait, köztük az Ukrajnának szánt támogatás mellett, az európai szolidaritás fenntartását különös tekintettel a természeti katasztrófákra, az európai gazdaság versenyképességének megőrzésére és a védelemre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tagállamok álláspontja a közel-keleti helyzet tekintetében világos: Izrael demokrácia, amelyet egy terrorszervezet megtámadott. Kiemelte: a Hamász terrorista tevékenységével a palesztin népnek is kárt okoz, humanitárius válságot előidézve Gázában. "Az Európai Bizottság számára fontos a humanitárius válság kezelését célzó erőfeszítés fokozása" - fogalmazott az uniós bizottsági elnök. Hozzátette: a segélyeknek akadálytalanul és gyorsan el kell jutniuk Gázába. Felhívta a figyelmet, hogy a régió destabilizációjának elkerülése végett jó kapcsolatokat kell ápolni a nemzetközi partnerekkel, legfőképpen Egyiptommal, amelynek - szavai szerint - a "stabilitás bástyájának" kell maradnia a térségben. Az uniós bizottság elnöke kijelentette, az EU hatékony eszközökkel rendelkezik az online gyűlöletbeszéd és a terrorista propaganda terjedésének megakadályozására. "Miután felszólítjuk az internetes platformokat, hogy töröljék a terrorista tartalmakat, szinte azonnali választ kapunk tőlük, és egy órán belül eltávolítják azokat" - emelte ki. Von der Leyen az antiszemita cselekmények számának európai növekedésére is felhívta a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban éberségre szólított fel, és aláhúzta: a tagállamoknak meg kell állapodniuk arról, hogy a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket felveszik az "uniós bűncselekmények listájára". A migráció kezeléséhez véleménye szerint európai válaszlépésekre és finanszírozásra van szükség, továbbá partnerség kialakítására a származási országokkal és hatékony határigazgatásra.

Mark Rutte holland miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva közölte, támogatja Emmanuel Macron francia elnök azon javaslatát, amely szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen létrehozott nemzetközi koalíció hatáskörét kiterjesztenék a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni küzdelemre is. Hozzátette: ennek részleteit azonban még ki kell dolgozni. Rutte kételyeinek adott hangot az EU hétéves költségvetésének féléves felülvizsgálatának év vége előtti elfogadásával kapcsolatban, és azt mondta: a finanszírozni kíván prioriások tekintetében "meglehetősen eltérőek az álláspontok". Kiemelte, még az olyan takarékos országok is, mint Hollandia "megértik, hogy friss pénzek bevonására van szükség" Ukrajna pénzügyi támogatásának fenntartására, valamint a migrációra. A tagállami vezetők az uniós csúcs pénteki, befejező napján az ukrajnai helyzetről, a migrációról, továbbá az unió és az euróövezet gazdasági helyzetéről és kilátásairól tárgyalnak. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×