eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Főhivatalának igazgatója felszólal a müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik panelbeszélgetésén 2023. február 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Getty Images/Johannes Simon

Peking Washingtonnak: maradjunk higgadtak!

Vang Ji kínai külügyminiszter washingtoni tárgyalásain "stabil" kapcsolat kialakítására szólította fel az Egyesült Államokat és arra, hogy a két rivális nagyhatalom "higgadtan" nézzen szembe a nézeteltéréseikkel.

"Olyan együttműködés kialakítására törekszünk, amely mindkét fél számára előnyös, hogy stabilizáljuk az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokat, és visszavezessük őket az egészséges, stabil és fenntartható fejlődés útjára", lehetővé téve a "félreértések elkerülését" - jelentette ki Vang Ji csütörtök este, mielőtt tárgyalóasztalhoz ült amerikai kollégájával, Antony Blinkennel.

Blinken annyit jegyzett meg, hogy várakozással néz "a következő napok konstruktív beszélgetései" elé.

Vang Ji pénteken újra tárgyal Blinkennel, a Fehér Házban pedig Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval és valószínűleg Joe Biden elnökkel is folytat megbeszéléseket.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagállamainak San Franciscóban tartandó novemberi csúcstalálkozójához kapcsolódva Biden a várakozások szerint külön is tárgyal majd Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és Vang Ji mostani látogatásán ezt a találkozót is előkészítik.

Joe Biden többször is kifejezte reményét, hogy még az év vége előtt újra találkozik a kínai államfővel. A két elnök legutóbb 2022 novemberében, a G20 csoport indonéziai csúcstalálkozóján tárgyalt négyszemközt.

"Minden lehetséges módon versenyezni fogunk Kínával, miközben tiszteletben tartjuk a nemzetközi - politikai, gazdasági és egyéb - szabályokat. De nem keresem a konfliktust" - mondta Joe Biden szerdán.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×