eur:
389.37
usd:
363.68
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Nobel-békedíjas óriását gyászolja Finnország

Két évvel ezelőtt, 2021-ben jelentették be, hogy Martti Ahtisaari előrehaladott Alzheimer-kórban szenved.

Meghalt 86 éves korában Martti Ahtisaari, Finnország korábbi elnöke, a nemzetközi konfliktusok megoldása érdekében végzett munkájáért 2008-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett globális békeközvetítő - jelentette be hétfőn az Ahtisaari által alapított Válságkezelési Kezdeményezés - Martti Ahtisaari Békealapítvány.

Az erőszakos konfliktusok megelőzésére és megoldására általa létrehozott alapítvány közleménye szerint, a szervezet "mélyen megrendült alapítója és igazgatótanácsi elnöke elvesztése miatt".

Két évvel ezelőtt, 2021-ben jelentették be, hogy Ahtisaari előrehaladott Alzheimer-kórban szenved.

A politikus legjelentősebb eredményei közé tartozik, hogy segített elérni a békemegállapodásokat Szerbia koszovói kivonulásával kapcsolatban az 1990-es évek végén, Namíbia függetlenségi törekvésével kapcsolatban az 1980-as években, valamint az indonéziai Aceh tartomány autonómiájával kapcsolatban 2005-ben. Az 1990-es évek végén részt vett az észak-írországi békefolyamatban is, és megbízást kapott az IRA terrorista csoport lefegyverzési folyamatának nyomon követésére.

A norvég Nobel-békedíjbizottság 2008 októberében a békedíj odaítélésékor kiemelte, hogy Ahtisaari "a nemzetközi konfliktusok megoldása érdekében több kontinensen és több mint három évtizeden keresztül tett fontos erőfeszítéseket".

A politikus hat éven át - 1994-től 2000-ig - volt Finnország elnöke. A 2000 januári elnökválasztáson nem indult, hogy másodszor is államfő legyen. Ezután több nemzetközi pozíciót is felajánlottak neki, a többi között az ENSZ menekültügyi ügynökségénél, de ehelyett úgy döntött, hogy saját irodát nyit Helsinkiben, amely a nemzetközi válságok közvetítésére összpontosít. Ekkor alapította meg a helsinki székhelyű Válságkezelési Kezdeményezést.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×