eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tálas Péter, a Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kar dékánja érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pódiumbeszélgetésére 2015. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tálas Péter az izraeli háborúról: mindkét fél részéről a bosszú dominál, kizárt a politikai megoldás

Nagyon valószínűnek tartja, hogy megpróbálják városi harccal megtisztítani Gázát a Hamásztól és az összes fegyveres szervezet tagjaitól. De sok halott lesz mindkét oldalon.

Éjjel is folytatódott Gáza bombázása, a kerítés mentén több ponton is tűzharc alakult ki az izraeli hadsereg és a Hamász között. Közben az Egyesült Államok első fegyverszállítmánya is megérkezett Izraelbe.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője az InfoRádióban szerda reggel elmondta, gázai szárazföldi offenzíva következik most izraeli részről, semmi kétség, csak az a kérdés, hogy meg is szállja-e a területet, és ha igen, mennyi időre.

"Hogy Gázában kell megsemmisíteni a Hamász vezetését, ebben gyakorlatilag konszenzus van a szakértők között, elsősorban azért, mert erős a kényszer az izraeli kormányon arra, hogy megmutassa az ország erejét. Másképp ezt bosszúnak is lehet nevezni, de az izraeli embereknek szükségük van erre, és mindazoknak, akik azon gondolkodnak, hogy beszálljanak-e a háborúba" – tisztázta.

Izrael közben 300 ezer tartalékost mozgósított, Tálas Péter szerint összességében egyértelmű a haditechnikai fölény, de ha városi harcra kerül sor Gázában, jelentősen csökken ez, mert bizonyos eszközöket nem tud használni, csak akkor, ha az övezet épületeit egyszerűen szétlövik, ami kiválthat nemzetközi tiltakozást; mindenki ezért is kíváncsi, mi fog történni.

"Nagyon valószínű, hogy megpróbálják városi harccal megtisztítani Gázát a Hamásztól és az összes fegyveres szervezet tagjaitól. De ennek elég nagy áldozatszáma lesz mind izraeli, de még inkább palesztin oldalról" – figyelmeztetett.

A bevonulás pedig nem is biztos, hogy "egyértelmű sikert hoz".

"Ha kevesebbet is fog a Hamász később támadni, az biztos, hogy jelenleg van két és fél millió túsza Gázában, és ha velük tömegesen baj történik, azt lehet majd mondani, hogy elhibázott volt a politika, nem szabadott volna átadni a Hamásznak a területet, amivel Izrael korábban nem tudott mit kezdeni; igaz, Netanjahu miniszterelnök korábban ellene volt a kivonulásnak Gázából" – fejtegette.

Tálas Péter nem lát esélyt politikai megállapodásra, mivel mindkét fél részéről "a jogos bosszú dominál".

Szerinte Izrael hibásan tekint úgy Gázára, hogy az teljes egészében a Hamászé, hiszen ott rengeteg civil él, olyanok, akik abszolút nem támogatnák a Hamászt, ha lenne más lehetőségük, ám a Hamász 2007 óta mindenhová beférkőzött, mindent az uralma alá vont.

"A Hamász államként működik, ő biztosítja az ellátást, az oktatást, a szociális juttatásokat, és ezért gyakorlatilag nagyon nehéz azt mondania egy gázainak, hogy nem támogatja a Hamászt. Ez a helyzet. A Hamász egy diktatúrát tart fenn, amit borzasztó nehéz megtörni, arról nem is beszélve, ha a Hamász meggyengül, vannak olyan fegyveres szervezetei, amelyek átvehetik a szerepét" – mutatott rá.

A szakértő szerint sokan úgy is vélik, hogy a Hamász azért indított támadást, mert bizonyítani akarta, hogy még mindig ő az úr Gázában, illetve utódja tudna lenni a palesztin hatóságnak is Ciszjordániában.

"Az erőszak fog uralkodni mindkét oldalon még sok ideig"

– összegzett.

Fegyvernyugvás szerinte csak akkor lehet, ha megtisztítják Gázát a fegyveresektől. A következő lépés a blokád.

"A teljes blokád csökkentheti a fegyverszállításokat, ugyanakkor hosszú távon megint a fegyveres szervezetek malmára hajtja a vizet, mivel a szociális helyzete a palesztin lakosságnak olyan lesz, hogy nem hagy választási lehetőséget" – figyelmeztetett Tálas Péter, aki szerint egy olyan gordiuszi csomót kéne átvágni, amire fegyvereket fognak két oldalról. "Vissza kellene térni a két állami útra, de ez láthatóan Izraelnek nem felel meg, hiszen ez volt az egyik fő ok, hogy nem figyelt Gázára, csak Ciszjordániára, a telepesek ellen elkövetett merényletekre."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×