eur:
391.1
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke könyökük érintésével üdvözlik egymást az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után 2020. július 21-én. A tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot.MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Uniós számvevőszék: feltűnően sok hiba volt tavaly a költségvetési pénzek felhasználásában

Az uniós számvevőszék jelentése szerint 2022-ben jóval több hiba történt a költségvetési pénzek elosztásában, mint egy évvel korábban.

A Luxemburgban közzétett beszámoló a kiadási oldalon 196 milliárd eurót említ, utalva arra, hogy a kifizetések során elkövetett hibák aránya a megelőző évhez viszonyítva 4,2 százalékkal nőtt. A jelentésből kitűnt, hogy a hibaarány egy évvel korábban, 2021-ben 3 százalékos volt, míg az azt megelőző esztendőben 2,7 százalékot ért el. A számvevőszék úgy ítélte meg, hogy a becsült tavalyi 4,2 százalékos hibaarány nem jelent "meghatározó mértéket" sem a csalásra, sem a megfelelő szakértelem hiányára, sem pedig pazarlásra. Ugyanakkor jelzés azokra az összegekre vonatkozóan, amelyeket nem az európai uniós és a nemzeti szabályozásoknak megfelelően használták fel.

A beszámoló utalt arra is, hogy a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenálló-képességet fokozó európai uniós eszköz által biztosított finanszírozásokkal együtt a tavalyi kiadások 243,3 milliárd euróra rúgtak.

Az Európai Unió bizonyította, hogy a legrövidebb idő alatt rendkívüli intézkedésekkel képes példa nélküli válságok sorozatára reagálni – összegezte a számvevőszéki jelentés. De rámutatott arra is, hogy

ilyen körülmények között a rendelkezésre álló összegek elosztása nagyobb kockázattal jár a költségvetésre nézve.

Ilyen körülmények között elengedhetetlen a kockázatok kezelésének javítása – idézte a jelentés Tony Murphyt, a számvevőszék ír elnökét, aki utalt arra, hogy a vizsgált kiadások 66 százaléka magas kockázatú. Megfogalmazása szerint olyan kiadásokról van szó, amelyek szigorú szabályozásokhoz, illetve szigorú támogatási feltételekhez kötöttek.

A számvevőszék a tavalyi évet vizsgálva 14 esetben ugyanakkor olyan esetet tárt fel, amelyek lehetséges csalásokra utaltak. Ezeket az eseteket továbbították az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF számára.

A jelentés utalt arra, hogy az adósságállomány tavaly 344,3 milliárd euróra növekedett, mindenekelőtt a koronavírus-járvány keretében a helyreállítási alap számára felvett finanszírozási források miatt. Ezzel kapcsolatban említette azt is, hogy kizárólag a helyreállítási alap céljából felvett eszközök jelentenek kamatkockázatot az uniós költségvetés számára.

A számvevőszék ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a magas inflációs ráta ugyancsak hatással van a költségvetésre.

Az Európai Bizottság inflációs előrejelzése alapján úgy becsüli, hogy a költségvetés az idei esztendő végére csaknem tíz százalékot veszíthet vásárlóerejéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×