eur:
390.81
usd:
365.01
bux:
68314.26
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Törökország támogatta szíriai lázadók gyakorlatoznak Aleppó északnyugati kormányzóság Marea városánál 2023. augusztus 29-én. A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a napokban összecsapások törtek ki Szíria keleti részén a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) tagjai és a Deir-ez-zóri Katonai Tanács nevű helyi arab milícia harcosai között. A harcokban legkevesebb 22-en életüket vesztették.
Nyitókép: MTI/EPA/Jahja Nemah

Amerikaiak lelőtték NATO szövetségesük, Törökország egyik fegyveres drónját

Az amerikai légierő egyik F-16-os harci repülőgépe lelőtt egy felfegyverzett török drónt, amely a Szíriában állomásozó amerikai csapatok közelében repült - közölte két tisztségviselő csütörtökön.

A névtelenséget kérő amerikai illetékesek szerint Washington több figyelmeztetést is küldött a török félnek, hogy amerikai csapatok közelében vetette be a drónját. Ez az első eset, hogy Washington arról számol be: kénytelen volt lelőni NATO szövetségese, Törökország egyik drónját.

A török védelmi minisztérium viszont azt állította, hogy a Washington vezette terrorellenes koalíció által lelőtt drón nem a török fegyveres erőké volt. Azt azonban nem közölte a tárca, hogy akkor kié.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet és helyi biztonsági források szerint a koalíciós erők egy török drónt lőttek le egyik északkelet-szíriai támaszpontjuk közelében.

Az Egyesült Államokkal szövetséges szíriai kurdok szerint a nap folyamán nyolc ember esett áldozatul török megtorló intézkedéseknek. Törökország az utóbbi napokban súlyos csapásokat mért kurd állásokra Szíriában és Irakban is, miután a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jelentkezett a vasárnapi ankarai pokolgépes merénylet elkövetőjeként.

A török kormány szerdán tette közzé, hogy a két öngyilkos merénylő Szíriából érkezett, bár a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet tagadta, hogy a terroristák a területükön haladtak volna át.

A török védelmi minisztérium egyik tisztségviselője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy

Törökország fontolóra veszi egy újabb szárazföldi hadművelet végrehajtását Szíriában.

"Egyetlen célunk a Törökországra fenyegetést jelentő terrorszervezetek felszámolása. A szárazföldi hadművelet egy lehetőség a fenyegetés megszüntetésére, de nem az egyetlen opció számunkra" - tette hozzá.

Szíriai biztonsági erők szerint több mint 15 török drón hatolt be az ország légterébe csütörtökön, csapásokat mérve az infrastruktúrára, egyebek mellett gáz- és olajtöltőkre.

(A nyitóképen: Törökország támogatta szíriai lázadók gyakorlatoznak Aleppó északnyugati kormányzóság Marea városánál 2023. augusztus 29-én.)

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×