eur:
382
usd:
354.17
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
A NATO-parancsnokság alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR amerikai katonáinak páncélozott járművei a leposavici városháza előtt 2023. június 2-án. Négy nappal korábban a KFOR 30 katonája, köztük 19 magyar, illetve 52 szerb tüntető megsebesült a többségében szerbek lakta másik észak-koszovói városban, Zvecanban kitört zavargásokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Szerb védelmi miniszter: a hadsereg kész bevonulni Koszovóba

Milos Vucevic közölte, hogy szeretnék elkerülni a bevonulást, de a katonák azonnal megindulnak, ha erre parancsot kapnak.

Közölte: Belgrád az utóbbi időben - különösen Albin Kurti miniszterelnökké választását követően - többször is felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy a Koszovóban élő szerbekre nyomást gyakorolnak, és el akarják őket üldözni a szülőföldjükről.

Milos Vucevic leszögezte, hogy a szerb hadsereg és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő (KFOR) között kiváló a kapcsolat. A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a KFOR soha nem lépett Szerbia területére, ahogyan a szerb hadsereg sem lépte át a határt.

"Amennyiben a hadsereg a szerb köztársasági elnöktől mint a hadsereg főparancsnokától utasítást kap arra, hogy lépjen be a Szerbiához tartozó Koszovó területére, akkor azt a katonaság hatékonyan, szakszerűen és sikeresen meg fogja valósítani.

Azonban előtte mindenképpen tájékoztatnánk a KFOR vezetését,

semmit sem tennénk a hátuk mögött" - hangsúlyozta, majd hozzátette: Szerbia mindent megtesz, hogy megóvja a békét, és mindeddig nem született ilyen döntés, illetve mindent megtesznek, hogy ez továbbra se történjen meg.

A sajtótájékoztatón Milos Vucevic miniszter és Milan Mojsilovic szerb vezérkari főnök a szeptember 24-én Észak-Koszovóban kitört lövöldözéssel és azt követően kialakult helyzettel kapcsolatban nyilatkozott.

Nyolc nappal ezelőtt szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között alakult ki tűzpárbaj Észak-Koszovóban, amely egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót pedig lelőttek. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált a faluban. Milan Radoicic, a Szerb Lista nevű koszovói kisebbségi szerb párt azóta lemondott alelnöke beismerte: ő szervezte a támadást. Mint mondta: a belgrádi vezetésnek semmi köze sem volt az akcióhoz. Belgrád is tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.

A szerb vezérkari főnök hétfőn reagált Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter kijelentésére, aki szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy Szerbia be akarta kebelezni Észak-Koszovót, és a támadókat Szerbiában képezték ki.

Milan Mojsilovic közölte: a szerb hadsereg komoly és erős szervezet, amely nem tűri a hazugságokat.

"Az intelligenciánkat sértik a vádak, amelyek szerint a szerb hadsereg azt tervezte, hogy megtámadja Koszovót" - húzta alá.

A vezérkari főnök arra is reagált, hogy washingtoni és brüsszeli beszámolók szerint megnőtt a katonaság létszáma a szerb-koszovói határ közelében. Mint mondta, nem növelték a hadsereg készültségi állapotát, csak a biztonsági válsághelyzetre reagáltak nagyobb létszámú katona jelenlétével. "Meglep, amikor valaki mély aggodalmának ad hangot 8350 katona miatt" - utalt arra, hogy ennél többen nem voltak a határzónában, míg korábban 14 ezer katonát is kivezényeltek oda, s ez akkor mégsem zavart senkit.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a KFOR katonáira támadtak.

Az 1,8 milliós Koszovó északi részén, tömbben mintegy 50 ezer szerb él.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Aleksandar Vucic elnök vasárnap ismét leszögezte, hogy Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×