eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Silhouette of a hand putting a vote into the voting box on pale yellow background. Illustration of the concept of legislative election
Nyitókép: Dragon Claws/Getty Images

A szlovákiai magyarok azért szavaztak, mert számukra fontos az ország sorsa

A szavazások után készült interjúkból az derült ki: Szlovákia magyar nemzetiségű polgárai számára sem mindegy, hogy milyen irányt vesz az ország.

"Engem érdekel ennek az országnak a sorsa. Nem mindegy, hogy milyen irányt vesz az ország a következő négy évben. Hogy hangoskodó és erőszakos politikusok fogják-e kormányozni, vagy békés, vitára nyitott" - mondta Tomáš Mihály a TASR szlovák hírügynökségnek. Szavait a pozsonyi Új Szó idézte.

Mint mondta olyan országban szeretne élni, ahol nem azok kormányoznak, akik a választási kampányban a legagresszívabbak és leghangosabbak, hanem olyanok, akik valóban törődnek az ország vezetésével. Érdekli, mi történik a politikában, és mindig arra a pártra adja a szavazatát, amelyik programjával és teljesítményével leginkább lenyűgözi. "Az a stílus, ahogyan egy politikai párt kifelé megnyilvánul, sokat elárul róla" - mutatott rá.

A portálnak egy másik szavazó, Petr Hvalčák pedig arról beszélt, hogy 18 éves kora óta jár szavazni és a választásokon való részvételt erkölcsi kötelességének tartja.

"Nem élünk egyedül egy lakatlan szigeten, anarchiában pedig végképp nem élhetünk. Ezért nem mindegy nekem sem, hogy ki dönt az engem érintő dolgokról" - érvelt.

A repülőjegyek értékesítésével foglalkozó Pelikan.sk szerint sokkal kevesebb szlovák állampolgár utazott el külföldre a választási héten az ország repülőtereiről és a szomszédos országok közeli repülőtereiről, mint a múlt héten. A parlamenti választás után viszont azonnal 40%-kal megugrik a számuk.

„Sokan a választás utánra időzítették az őszi üdülést, már vasárnap (október 1.) 43%-kal megugrik az utasok száma a szombati naphoz képest” – összegezte a honlap. Az előző vasárnapot figyelembe véve pedig 70%-os a növekedés.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×