eur:
379.92
usd:
351.14
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Silhouette of a hand putting a vote into the voting box on pale yellow background. Illustration of the concept of legislative election
Nyitókép: Dragon Claws/Getty Images

A szlovákiai magyarok azért szavaztak, mert számukra fontos az ország sorsa

A szavazások után készült interjúkból az derült ki: Szlovákia magyar nemzetiségű polgárai számára sem mindegy, hogy milyen irányt vesz az ország.

"Engem érdekel ennek az országnak a sorsa. Nem mindegy, hogy milyen irányt vesz az ország a következő négy évben. Hogy hangoskodó és erőszakos politikusok fogják-e kormányozni, vagy békés, vitára nyitott" - mondta Tomáš Mihály a TASR szlovák hírügynökségnek. Szavait a pozsonyi Új Szó idézte.

Mint mondta olyan országban szeretne élni, ahol nem azok kormányoznak, akik a választási kampányban a legagresszívabbak és leghangosabbak, hanem olyanok, akik valóban törődnek az ország vezetésével. Érdekli, mi történik a politikában, és mindig arra a pártra adja a szavazatát, amelyik programjával és teljesítményével leginkább lenyűgözi. "Az a stílus, ahogyan egy politikai párt kifelé megnyilvánul, sokat elárul róla" - mutatott rá.

A portálnak egy másik szavazó, Petr Hvalčák pedig arról beszélt, hogy 18 éves kora óta jár szavazni és a választásokon való részvételt erkölcsi kötelességének tartja.

"Nem élünk egyedül egy lakatlan szigeten, anarchiában pedig végképp nem élhetünk. Ezért nem mindegy nekem sem, hogy ki dönt az engem érintő dolgokról" - érvelt.

A repülőjegyek értékesítésével foglalkozó Pelikan.sk szerint sokkal kevesebb szlovák állampolgár utazott el külföldre a választási héten az ország repülőtereiről és a szomszédos országok közeli repülőtereiről, mint a múlt héten. A parlamenti választás után viszont azonnal 40%-kal megugrik a számuk.

„Sokan a választás utánra időzítették az őszi üdülést, már vasárnap (október 1.) 43%-kal megugrik az utasok száma a szombati naphoz képest” – összegezte a honlap. Az előző vasárnapot figyelembe véve pedig 70%-os a növekedés.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Orbán: ha nem vagyunk elég radikálisak, nem lesz miből engedni

Orbán: ha nem vagyunk elég radikálisak, nem lesz miből engedni

Orbán Viktor a Külügyi Intézet 50. születésnapján megtartott beszédében arról beszélt, hogy Magyarországon vissza kell térni a miniszterelnök-központú külpolitika hagyományaihoz. Bírálta az előző kormányok „merjünk kicsik lenni” elvét, és szerinte Magyarországnak ambiciózusabb célokat kell kitűznie maga elé a külpolitikában. Az ideálisnak vélt nemzeti érdek alapú külpolitikát hangsúlyozva Orbán rámutatott a rugalmasság és a radikalizmus fontosságára. A radikalizmust nem csupán taktikai, hanem stratégiai eszközként is értelmezte, mint olyan politikai álláspontot, amely emeli Magyarország presztízsét és nemzetközi befolyását

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×