eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Miguel Díaz-Canel kubai elnök Fidel Castro néhai kubai kommunista vezető moszkvai szobrának ünnepélyes leleplezésén 2022. november 22-én.
Nyitókép: -

"Az orosz gazdaság meglehetősen jól van" - mondta egy orosz oligarcha egy angol lapnak

Oleg Gyeripaszka orosz nagybefektető szerint az orosz gazdaság "meglepően jól" viseli az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciókat.

Gyeripaszka a Financial Times című londoni üzleti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában kijelentette: őt is meglepetésként érte Oroszország ellenállóképessége, mivel korábban azt hitte, hogy a háború csődbe sodorja a gazdaságot.

Az oligarcha - Oroszország egyik leggazdagabb embere - az interjúban hangsúlyozta: az ország új kereskedelmi kapcsolatokat épített ki feltörekvő gazdaságokkal, emellett növelte a hazai termelés bővítését célzó beruházásokat, és ennek révén tudott talpon maradni a gazdaságának elszigetelésére hozott intézkedések közepette is.

Gyeripaszka szerint

az orosz magánszektor teljesítménye robusztusabb, mint ahogy azt ő alig néhány hónappal ezelőtt is elképzelhetőnek tartotta.

"Meglepődve látom, hogy az üzleti magánszektor ennyire rugalmas. Többé-kevésbé biztos voltam abban, hogy a gazdaság akár 30 százaléka is összeomolhat, de (az arány) ennél sokkal kevesebb" - fogalmazott a Financial Timesnak nyilatkozva az orosz milliárdos.

Hozzátette: a gazdaság lassulásának mértéke a háborús kiadások és "a mindenféle állami támogatások" figyelembevételével is meglepően csekély, "a magángazdaság megtalálta a sikeres működés módját".

A Financial Times idézi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzését, amely az orosz gazdaságban az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,2 százalékos növekedést valószínűsít.

A lap felidézi azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a minap ennél jóval derűlátóbb, 2,8 százalékos növekedést jósolt 2023 egészére.

Gyeripaszka - akinek cégei ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió ugyancsak szankciókat tart érvényben - a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: ázsiai utazásai arról győzték meg, hogy "a globális dél" nem enged annak a nyomásnak, amelynek célja, hogy a térség országai is csatlakozzanak a szankciókhoz.

Ezekben az országokban egymilliárd embert kell naponta élelmezni, és "a realitás az, hogy ehhez szükségük van orosz anyagi erőforrásokra" - fogalmazott az interjúban az orosz oligarcha.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×