eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az olasz csendőrség 2023. január 16-i felvétele Matteo Messina Denaro olasz maffiavezérről, miután letartóztatták egy palermói klinikán. Denaro 2023. szeptember 25-én, 61 éves korában meghalt rákbetegségben. Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnöke, a szicíliai Cosa Nostra bűnszervezet vezetője három évtizedig bujkált a hatóságok elől. Denarót korábban Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes ügyészek 1992-es meggyilkolásában játszott szerepe miatt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA

Meghalt az utolsó nagy maffiavezér: vérszomjas volt, kegyetlen, és még dicsekedett is vele

Hatvanegy éves korában meghalt Matteo Messina Denaro, Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnöke, akit januárban fogtak el, miután évtizedeken át sikeresen bujkált a hatóságok elől. Szomráky Béla Olaszország-szakértő szerint a mai napig nem tudni, kinek a segítségével úszta meg ilyen sokáig a börtönt.

Vérszomjas volt, erről volt híres, egyszerűen kegyetlen – mondta tömören Matteo Messina Denaróról Szomráky Béla Olaszország-szakértő, és állítása alátámasztására éppen a maffiavezért idézte, aki kijelentette, egy temetőt meg lehetne tölteni azzal a sok emberrel, akit személyes megölt. És ez szerinte nem túlzás, Denaro arról volt híres és hírhedt, hogy rendkívül ügyesen végezte ezt a tevékenységét.

Szomráky Béla felidézte, hogy már nagyon fiatalon bekapcsolódott a maffia életébe, és azon belül is a vezérkarában. Az apja is maffiózó volt, a szicíliai Trapaniban volt a helyi maffia felelőse, Don Ciccio volt a vezetékneve, és nagyon korán ránevelte a fiát arra, hogy kegyetlennek kell lenni, és nem kell könyörületet, irgalmat ismerni. A ifjú Denaro tizenhét évesen már lelőtte első áldozatát, állítólag lelövették vele.

Az U Siccu, azaz a Sovány becenévre hallgató maffiózó a nagy befolyását és a vagyonát egészen különleges úton szerezte. A nyolcvanas években két ügyész, Giuseppe Falcone és Paolo Borsellino elkezdték felszámolni a maffiát, és egy hatalmas perben szinte mindenkit elítéltek, 365 ember kapott több ezer évnyi börtönbüntetést. Szomráky Béla szerint egyetlen embert nem sikerült akkor elkapni, egy bizonyos Toto Riinát, őt csak 1993 januárjában fogták el hosszas üldözés után közel a lakásához.

"Az érdekesség, hogy a csendőrök mégsem mentek be a lakásába, de a későbbi tanúk szerint Matteo Messina Denaro beosont a lakásba, és szépen összepakolta az összes másokra nézve terhelő iratot, Nemcsak a bűnözők világára voltak terhelőek ezek a dokumentumok, hanem a politikai életben is számos jelentős személyiség adatait, illetve üzleti kapcsolatait tartalmazta a maffiával" – mondta az Olaszország-szakértő, és hozzátette, a két ügyészt merényletben megölték, de Denaro a dokumentumokkal olyan jól trükközött, hogy harminc évig nem tudták elfogni, noha több száz ember dolgozott azon, hogy elkapják.

Denaro végül januárban bukott le, amikor kiderült, hogy súlyos, daganatos betegsége van, és a kórházba csaptak le rá. Ez sem volt azonban egyszerű a szakértő szerint, mert egy másik férfi személyazonosságát használta, és csak Denaro közeli hozzátartozóinak telefonbeszélgetései alapján fogtak a nyomozók gyanút. Amikor átnézték az egészségügyi adatbázisokat, akkor derült ki, hogy január 16-án meg fog jelenni kemoterápiára.

"Ő maga soha nem vallotta be, hogy maffiózó lett volna, soha nem kért senkitől bocsánatot, inkább dicsekedett vele. Senki sem tudja pontosan, hogy végül is hogy tudta ezt megúszni, milyen felső, esetleg politikai vezetők voltak azok, akik takargatták a menekülési útvonalait" – mondta Szomráky Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×