eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dobsa Németh Beáta, a Mathias Corvinus Collegium (MCC)  Beregszászi Képzési Központjának régióvezetője és Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója átvágja a szalagot (b-j) a Mathias Corvinus Collegium épületének ünnepélyes átadásán Beregszászon 2023. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Gulyás Gergely: a gesztusok egyoldalúsága, szándékos félreértések nehezítik a viszonyt Ukrajnával

Magyarország támogatja Kárpátalját, támogatja az itt élőket, "támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvető jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését" - mondta a Matias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjának évnyitóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap.

Az MCC új beregszászi képzési központjában tartott évnyitó ünnepségen Gulyás Gergely megköszönte Viktor Mikita kárpátaljai kormányzónak, hogy eljött az eseményre, ezzel is megmutatva, hogy "a magyarok és az ukránok közötti együttműködés milyen fontos egy ilyen nehéz időszakban".

A magyar nemzetrészek közül a kárpátaljai közösség van a legnehezebb helyzetben. Magyarország támogatja Kárpátalját, "mindig, mindenkor és mindenhol támogatja az itt élőket, támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvetői jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését" - fogalmazott.

Gulyás Gergely köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az intézmény és a képzési központ új épülete megnyithassa kapuit.

Magyarország elítéli az orosz agressziót, elítéli a háború elindításának és területi épségének megsértését szögezte le a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a háború kitörése óta folyamatos Ukrajna, ezen belül megkülönböztetetten Kárpátalja anyagi támogatása.

Magyarország monetáris segítségnyújtásának értéke a háború kezdete óta meghaladta a 35 milliárd forintot. A karitatív szervezetek mintegy 10 milliárd forint értékben több ezer tonna adományt juttattak célba Ukrajnában, és a magyar állammal együttműködve biztosították több tízezer Ukrajnából érkezett menekült befogadását, és több mint egymillió menekült áthaladását Magyarország területén - jelentette ki Gulyás Gergely.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva kiemelte:

Magyarország számára fontos a jószomszédi viszony, "Ukrajna barátja szeretne lenni", de ezt "a gesztusok egyoldalúsága, szándékos félreértések és a magyar közösség jogait sértő lépések nehezítik".

Miközben Ukrajna alappal sérelmezi a nemzetközi jogra hivatkozva a szuverenitása megsértését, aközben "figyelmen kívül hagyja a területén élő nemzeti kisebbségeket megillető alapvető jogokat és nemzetközi normákat" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az Ukrajna szabadságáért harcoló és életüket feláldozó magyarok kiérdemelték, hogy az ország sajátjaként tekintsen rájuk, és visszaadja nekik mindazt, amit tőlük elvett, "mindenekelőtt az anyanyelv szabad használatát mindenütt, de különösen az oktatásban" - húzta alá.

Az MCC új épülete már a háborút követő szebb jövő előkészítése

- mondta Gulyás Gergely. Szavai szerint az MCC "egyedülálló lehetőséget nyújt tehetséges fiataloknak 10 éves kortól a doktori iskola befejezéséig a Kárpát-medencében és Magyarországon egyaránt".

Imádkozzunk és dolgozzunk azért, hogy a háború minél előbb véget érjen, és a béke minél hamarabb beköszönthessen zárta köszöntőjét a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Viktor Mikita, a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője megköszönte Magyarország Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségét. Az itt élő különböző nemzeti közösségek nélkül Kárpátalja sohasem lenne olyan, amilyennek ismerjük - jelentette ki a megye vezetője. "Itt ezer éve élnek békében, toleránsan az emberek és mindent meg fogok tenni azért, hogy ez a jövében is így legyen" - fogalmazott Viktor Mikita.

Az MCC hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Beregszászon. Azóta a háború nehézségei ellenére is folyamatosan bővült az intézmény tevékenysége, így az új tanévet immáron 234 diákkal kezdi az új, a korábbinál tágasabb és modernebb központjában.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×