eur:
396.02
usd:
369.66
bux:
70437.07
2024. június 25. kedd Vilmos
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án.
Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Dmitro Kuleba: Németország húzza az időt

Ukrajnának helye van az Európai Unióban - ezt Annalena Baerbock német külügyminiszter jelentette ki, aki váratlanul Kijevbe látogatott. Az ukrán külügyminiszter számos témában tárgyalt partnerével, de egy ügyben kifejezetten sürgette.

Németország további 20 millió euró (7,7 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának. A mostani segéllyel Németország az idén eddig összesen 380 millió euró (146 milliárd forint) támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek - mondta a német diplomácia vezetője.

Baerbock egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újfent támadni fogja Ukrajna energetikai létesítményeit ősszel és télen. "Oroszország álnok terve, hogy ezen a télen ismét kiéheztesse, és hagyja halálra fagyni az ukrán népet" - mondta.

A német politikus felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy engedje hazatérni az Ukrajnából elhurcolt gyerekeket. Mint fogalmazott, ez lenne "a béke felé tett első lépés".

Baerbock szerint az ukrán gyerekeket elhurcolták és embertelen agymosásnak vetették alá "azzal a céllal, hogy saját hazájuk, Ukrajna ellen fordítsák őket".

A kijevi vezetés állítása szerint Oroszország mintegy 20 ezer ukrajnai gyereket hurcolt el a frontvonal mentén lévő térségekből, akiket a Krím félszigetre szállíttatott.

Több százan időközben visszatérhettek az ukrán kormányerők uralta térségekbe.

A német külügyminiszter a nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter német hivatali partnerével tartott megbeszélésén a gabonaexportra használt ukrán kikötők légvédelmének megerősítéséről tárgyalt, hogy meg lehessen védeni őket az orosz légicsapásoktól.

Az ukrán tárcavezető Taurus típusú nagy hatótávolságú rakéták átadását is sürgette. "Csak idő kérdése, és úgyis ezt fogják tenni. Nem értem, hogy miért vesztegetjük az időt" - fakadt ki Kuleba egy erre vonatkozó újságírói kérdésre adott válaszában.

Az ukrán vezérkar hétfőn azt közölte, hogy Moszkva hamarosan hatalmas mozgósításba kezdhet katonák százezreit toborozva Oroszországban és az elfoglalt ukrajnai térségekben. A vezérkar eltérő becslésekre hivatkozva azt állítja, hogy 400-700 ezer újonc toborzása lehet a kitűzött cél. Közlése szerint a Moszkvában és Szentpéterváron behívott oroszok száma "minimális" lenne, míg a két nagy orosz városon kívüli területeken nagyszabású mozgósítás történne.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

Ha a zöld energiatermelésről beszélünk Magyarországon, akkor megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön a Paksi Atomerőmű, amely a teljes országos áramfogyasztás nagyjából harmadát fedezi, időjárástól és napszaktól függetlenül. Hogy építhető be az erőmű a fenntartható energiatermelésbe itthon és mik ennek az előnyei? Többek között erről kérdeztük Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját, de szóba került a erőművi hő hasznosítása és a Duna jelentős melegedése is, amely az évnek ebben az időszakában különösen aktuális.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×