eur:
389.13
usd:
363.06
bux:
68036.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án.
Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Dmitro Kuleba: Németország húzza az időt

Ukrajnának helye van az Európai Unióban - ezt Annalena Baerbock német külügyminiszter jelentette ki, aki váratlanul Kijevbe látogatott. Az ukrán külügyminiszter számos témában tárgyalt partnerével, de egy ügyben kifejezetten sürgette.

Németország további 20 millió euró (7,7 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának. A mostani segéllyel Németország az idén eddig összesen 380 millió euró (146 milliárd forint) támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek - mondta a német diplomácia vezetője.

Baerbock egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újfent támadni fogja Ukrajna energetikai létesítményeit ősszel és télen. "Oroszország álnok terve, hogy ezen a télen ismét kiéheztesse, és hagyja halálra fagyni az ukrán népet" - mondta.

A német politikus felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy engedje hazatérni az Ukrajnából elhurcolt gyerekeket. Mint fogalmazott, ez lenne "a béke felé tett első lépés".

Baerbock szerint az ukrán gyerekeket elhurcolták és embertelen agymosásnak vetették alá "azzal a céllal, hogy saját hazájuk, Ukrajna ellen fordítsák őket".

A kijevi vezetés állítása szerint Oroszország mintegy 20 ezer ukrajnai gyereket hurcolt el a frontvonal mentén lévő térségekből, akiket a Krím félszigetre szállíttatott.

Több százan időközben visszatérhettek az ukrán kormányerők uralta térségekbe.

A német külügyminiszter a nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter német hivatali partnerével tartott megbeszélésén a gabonaexportra használt ukrán kikötők légvédelmének megerősítéséről tárgyalt, hogy meg lehessen védeni őket az orosz légicsapásoktól.

Az ukrán tárcavezető Taurus típusú nagy hatótávolságú rakéták átadását is sürgette. "Csak idő kérdése, és úgyis ezt fogják tenni. Nem értem, hogy miért vesztegetjük az időt" - fakadt ki Kuleba egy erre vonatkozó újságírói kérdésre adott válaszában.

Az ukrán vezérkar hétfőn azt közölte, hogy Moszkva hamarosan hatalmas mozgósításba kezdhet katonák százezreit toborozva Oroszországban és az elfoglalt ukrajnai térségekben. A vezérkar eltérő becslésekre hivatkozva azt állítja, hogy 400-700 ezer újonc toborzása lehet a kitűzött cél. Közlése szerint a Moszkvában és Szentpéterváron behívott oroszok száma "minimális" lenne, míg a két nagy orosz városon kívüli területeken nagyszabású mozgósítás történne.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×