eur:
390.77
usd:
365.29
bux:
68385.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ali Bongo Ondimba gaboni elnök (j) az egyik választási biztossal beszélget szavazata leadása után az elnök- és parlamenti választásokon, Libreville-ben 2023. augusztus 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA

Katonai puccs történt Gabonban

A nyugat-afrikai országban a hadsereg tisztjei álltak elő a bejelentéssel.

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvette a hatalmat.

A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket, beleértve az alkotmánybíróságot. A televízióban beolvasott közleményükben felelőtlenséggel és kiszámíthatatlansággal vádolták a jelenlegi kormányzatot, a hatalomátvételt pedig azzal indokolták, hogy a békét csak azon a módon tudják biztosítani, ha "véget vetnek a jelenlegi rezsimnek".

Kiemelték: tiszteletben tartják Gabonnak a nemzetközi közösségben vállalt kötelezettségeit, egyúttal nyugalomra intették a lakosságot.

Sajtóbeszámolók szerint a fővárosban, Libreville-ben a bejelentés alatt fegyverropogást lehetett hallani.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson.

Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, a választási bizottság szerdai közleménye szerint az elnökválasztást Ondimba a szavazatok 64,2 százalékával megnyerte. Őt követi Albert Ondo Ossa közgazdász professzor, aki a voksok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Ossa már a szavazás napján azt hangoztatta, hogy a választások során szabálytalanságok történtek, de ezt Odimba kampánycsapata tagadta.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, a belügyminiszter pedig "a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre" figyelmeztetett.

A választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők, a szavazás idejére pedig több külföldi műsorszolgáltató adását felfüggesztették.

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×