eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Repülőgépek kondenzcsíkjai Budapest felett, a XI. kerületből fotózva 2021. október 27-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Már van "színtiszta orosz" repülője Oroszországnak

Sikeres tesztrepülést hajtott végre egy orosz SJ100-as repülőgép, amelyhez már nem használtak importált alkatrészeket a nemzetközi embargó miatt - közölte kedden Gyenyisz Manturov orosz ipari miniszter hivatala.

A légi közlekedés olyan ágazat, amelyet a legjobban sújtott az Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Oroszországgal szembeni embargó.

A minisztérium közlése szerint a repülő mintegy 40 rendszerét és alkatrészét cserélték ki orosz gyártmányra. A Komszomolszk na Amuréban működő PJSC Jakovlev által gyártott SJ100-as gép csaknem egyórás próbaútján elérte a 3000 méteres magasságot és az óránként 343 kilométeres sebességet.

A közleményben kiemelték, hogy a tesztrepülés sikeres volt, mivel a gép minden rendszere működött, stabil és irányítható volt a levegőben.

Az SJ100-ast, a Szuhoj Superjet SSJ100 egyszerűbb változatát 2010 óta gyártották sok külföldi alkatrész felhasználásával. Az ukrajnai háború kitörése után azonban az Egyesült Államok és az Európai Unió is betiltotta az alkatrészek szállítását, valamint a Boeing és Airbus repülőgépek exportját is Oroszországba.

Számos orosz légitársaság ezért a már forgalomból kivont repülőkből pótolja a szükséges alkatrészeket.

A szankciókat azonban sajtóértesülések szerint több nagy orosz légitársaság ki tudja játszani. A független Vjorsztka portál értesülése szerint az Aeroflot, az S7, a Pobjeda és a Rosszija légitársaság összesen mintegy 100 millió euró értékben importált alkatrészeket.

Képünk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×