eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Emigráns orosz ellenzékit akartak eltenni láb alól

Németországban gyilkossági kísérlet gyanújával indítottak nyomozást egy emigráns orosz újságíró feltételezett megmérgezése miatt.

A berlini ügyészség nyomozást indított a német fővárosban élő orosz újságírónő, Elena Kosztjucsenko ellen elkövetett gyilkossági kísérlet gyanújával. A tudósító egyike annak a három emigráns orosz újságírónak, akinél az elmúlt egy évben mérgezésre utaló tünetek jelenkeztek - közölte az ügyészség pénteken.

Kosztjucsenko két hete az n+1 című amerikai irodalmi folyóiratban írt arról, hogy tavaly októberben mérgezéses tüneteket - rendkívüli zavarodottságot, hasi fájdalmat és végtagduzzadást - tapasztalt egy Münchenből Berlinbe tartó vonatútja során.

A The Insider című oknyomozó portál szerint ebben az időszakban

két másik külföldön élő orosz újságírónőnél is hasonló tünetek jelentkeztek:

Natalia Arno, az amerikai székhelyű Szabad Oroszország Alapítvány (Free Russia Foundation) elnöke 2023 májusában Prágában, Irina Bablojan rádiós újságíró tavaly októberben Tbilisziben lett rosszul.

Kosztjucsenko és orvosai kezdetben azt hitték, hogy az újságíró a koronavírus tüneteitől szenved, ám mire lefolytatták a teljes körű vizsgálatokat, már túl késő volt a mérgezés kimutatására.

A német ügyészek az ügy érzékenységére hivatkozva nem közöltek további részleteket. Elena Kosztjucsenko a tudósításaiért Nobel-békedíjjal is jutalmazott Novaja Gazeta című független újságnak dolgozott a lap megszűnéséig.

Korábban a lap munkatársa volt Anna Politkovszkaja újságíró is, akit a csecsenföldi háborúkról szóló részletes beszámolóit követően, 2006-ban ismeretlenek meggyilkoltak. Kosztjucsenko jelenleg a Meduza című, Vilniusban működő független orosz hírportálnál dolgozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×