eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olaf Scholz német kancellár a parlament üléstermében Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfőről tartott megemlékezésen a Bundestag őszi ülésszakának kezdetén, 2022. szeptember 7-én Berlinben. A Nobel-békedíjas néhai politikus augusztus 30-án, 91 éves korában hunyt el egy moszkvai kórházban.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Belülről kapott kemény támadást a német kancellár

Az ellenzék sem támadta az elmúlt hetekben olyan keményen Olaf Scholz kancellárt, ahogy azt most a Zöldek Pártjának egyik vezető politikusa tette. Anton Hofreiter, a hárompárti koalíció második legnagyobb pártjának korább parlamenti frakcióvezetője egy interjúban azt hangoztatta, hogy a koalíción belüli viszályok fő oka a kancellár személye. Állítása szerint a miniszterek immár nem bíznak Scholzban.

Anton Hofreiter, aki jelenleg pártját képviseli az Európai Parlamentben, a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva elismerte, hogy a koalíción belüli ellentétek kiéleződéséért pártját és a szabad demokrata FDP-t felelősség terheli.

"A fő problémát azonban a kancellári hivatal és maga a kancellár jelenti"

– fogalmazott a politikus. A képviselő természetesnek nevezte, hogy az elmúlt hetekben sokasodó viták során Scholz küzd a maga igazáért. A kormány problémája azonban szerinte egészen más. "Bármiben is állapodik meg a koalíció, a megegyezés végül semmit nem számít" – jelentette ki.

Emlékeztetett a legutóbbi, azóta sem lezárt vitára, amely a szabad demokrata pénzügyminiszter és a zöld párti családügyi miniszter között bontakozott ki. Szerinte a kancellár, a pénzügyminiszter Christian Lindner és az alkancellár Robert Habeck kompromisszumra jutott azzal kapcsolatban, hogy a szabad demokrata miniszter felelőssége a vállalatok számára jelentős adócsökkentéseket, ténylegesen a gazdaság növekedési esélyeit biztosító törvénytervezet. A megállapodás másik része volt, hogy a zöld párti családügyi miniszter, Lisa Paus felelős a gyermekbiztosítás területéért.

Az előzetes kompromisszumból azonban semmi sem lett, a zöldek minisztere ugyanis megvétózta Lindner terveit.

A korábbi frakcióvezető szerint ennek nyomán a kormány tagjainak Scholzba vetett bizalma tartósan megrendült.

Hofreiter a kancellárt vádolta mindazért, ami – mint fogalmazott – a kormány tagjai érezhetnek.

"Van ugyan egy ígéret, de szükségem van egy olyan eszközre, amellyel nyomást gyakorolhatok az adott ígéret tényleges megvalósulása érdekében" – tükrözte a miniszterek általa vélt álláspontját Hofreiter. Szerinte nincs meg a szükséges kölcsönös bizalom a kormányon belül, amiért ismételten a kancellárt tette felelőssé.

Élesen bírálta Scholzot az ukrajnai fegyveriszállításokkal kapcsolatban is.

A politikus szerint a kormányon belül ezzel kapcsolatban is minden alkalommal túl hosszú ideig tartott a vita. Szerinte a felelősség ezért is elsősorban a kancellári hivatalt terheli. Emlékeztetett arra, hogy Scholz hosszabb ideje ódzkodik az Ukrajna által kért korszerű Taurus cirkálórakéták szállításától.

A Zöldek Pártjának társelnöke, a gazdasági miniszter Robert Habeck is elismerte, hogy a koalíción belül nincs minden rendben. Habeck szerint mindhárom párt felelős a koalíció támogatottságának rohamos csökkenéséért, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a pénzügyminiszter és a családügyi miniszter közötti vitában a hónap legvégére tervezett mesebergi kihelyezett kormányülésen kompromisszumos megállapodás születik.

Ez biztosíthatja majd a Lindner által képviselt gazdasági esélyegyenlőségi törvénytervezet elfogadását, ugyanakkor a gyermekbiztosításra fordított összegek növelését is, amit zöld párti kollégája képvisel.

A ZDF-nek nyilatkozva mindenképp intő jelnek tartotta annak a legutóbbi felmérésnek az eredményeit, amelyek szerint a megkérdezettek 80 százaléka elégedetlen a koalíció munkájával. Szerinte ugyanakkor a kormány tényleges törekvései nem jutnak el mindig a lakossághoz. Elismerte, hogy a koalíció sok esetben saját maga nehezíti meg a dolgát, ami "tartósan nem a siker receptje".

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×