eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Annalena Baerbock: az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók sikertelenek

A német külügyminiszter az okáról ezt mondta: a demokráciák logikája nem érvényes az autokráciákban.

A Wagner csoport alapítója és egyben vezetője minden valószínűség szerint halott. A hivatalos utaslistán Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt a Moszkvából Szentpétervárra tartó, a tveri régióban lezuhant magánrepülőgépen. Ennek ellenére Annalena Baerbock német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy kerülni kell az elsietett következtetéseket.

Baerbock a német vezetők közül elsőként szólalt meg részletesebben a lezuhant repülőgéppel, illetve a Wagner-vezér valószínű halálával kapcsolatban.

"Az elmúlt években szomorú, egyben drámai módon már tanúi voltunk, hogy hol ellenzékiek, hol újságírók, hol egyszerű emberek egyszerűen kizuhantak az ablakból, vagy megmérgezték őket" – emlékeztetett a politikus a Deutschlandfunk rádiónak adott nyilatkozatában.

A Wagner csoport jövőjével kapcsolatban Baerbock aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Oroszország akár a zsoldoshadsereggel, akár anélkül, de folytatja "cinikus játékát" nemcsak Ukrajnában, hanem Afrikában is. Emlékeztetett arra, hogy Prigozsin és hadserege szörnyű bűncselekményeket követettel el a ukrán nép ellen, mint ahogy több afrikai országban is ezt tette.

"Ahová a Wagner betette a lábát, ott azt halál, pusztítás és kizsákmányolás követte" – hangoztatta a külügyminiszter.

Baerbockot kérdezték a Taurus cirkálórakéták Kijev által régóta kért szállításáról is. A miniszter hangsúlyozta, hogy ehhez előbb különböző "műszaki részletek" tisztázására van szükség.

"Nem elég bármit is egyszerűen csak ígérni, hanem biztosítani kell, hogy a szállításuk után a rakéták működjenek, továbbá, hogy a különböző rendszerek illeszkedjenek egymáshoz" – jelentette ki Baerbock.

A német külügyminiszter egy másik interjúban csalódottságának adott hangot amiatt, hogy

szerinte az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók sikertelenek.

A gazdasági szankcióknak valójában a gazdaságra kell hatást gyakorolniuk – fogalmazott a ZDF-nek nyilatkozva. Szerinte azonban az Oroszországgal szemben foganatosított intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. Az interjúban ezt sajátos módon mindössze azzal magyarázta, hogy – mint fogalmazott – a demokráciák logikája nem érvényes az autokráciákban.

A ZDF által idézett szakértők utaltak arra, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán foganatosított nyugati szankciók ellenére az orosz gazdaság erősödik. Eközben a német gazdaságot az idei esztendő eleje óta recesszió sújtja. Úgy ítélték meg, hogy Oroszország a növekedést mindenekelőtt a hadigazdálkodásnak, főként a nagyarányú fegyver- és lőszergyártásnak köszönheti. Tartós növekedést azonban ez nem biztosíthat – vélekedtek a szakértők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×