eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olaf Scholz német alkancellár és ügyvivő pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott új intézkedésekről a tartományok vezetőivel videokonferencia keretében folytatott tanácskozást követően Berlinben 2021. december 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Gazdaságfejlesztés vagy gyermektámogatás – egymást vétózzák a német kormánypártok

Még tart ugyan a nyári parlamenti szünet, a kormánykoalíció pártjai azonban máris egymásnak estek.

Rendkívül éles vita bontakozott ki a hárompárti koalíció két kisebbbik pártja, a zöldek és a szabad demokraták között. A zöldpárti családügyi miniszter ugyanis vétót emelt kollégája, a liberális pénzügyminiszter, Christian Lindner azon javaslata ellen, hogy a többi között a különböző cégek támogatásával igyekezzenek gyorsítani a gazdaság fejlődését. Lisa Paus szerint ennél jóval fontosabb a gyermekek támogatása.

A párbaj valóban rendkívüli, és sokat árt a koalíció amúgy is alaposan megtépázott tekintélyének. A pénzügyminiszter a hét közepén állt elő – hivatalos megfogalmazás szerint – a növekedési esélyeket biztosító törvénytervezetével, amely a többi között milliárdokra rúgó adókönnyítéseket helyez kilátásba a különböző vállalatok számára.

A családügyi miniszter azonban elutasította ezt, azt hangoztatva, hogy mindezt megelőzően a családok és mindenekelőtt a gyermekek támogatásra – először is egy új gyermekbiztosítási rendszer kidolgozására – van szükség. Lisa Paus nem értett egyet azzal az általa "szokványosnak" tartott megközelítéssel, amely szerint "ki kell gazdálkodni mindazt, ami azután elosztható". A miniszter szerint ennek fordítottja helyes. Azaz mindenekelőtt jó keretfeltételek biztosítására van szükség ahhoz, hogy a szülők egyáltalán munkaképesek legyenek. Ebből kiindulva a zöld párti politikus úgy értékelte, hogy elsősorban a gyermekbiztosítás finanszírozásának növelésére van szükség.

A pézügyminiszter szakszerűtlennek nevezte minisztertársának érvelését. Lindner arra utalt, hogy egy öttagú család ma becsések szerint évente mintegy 36-38 ezer eurós, úgynevezett polgári támogatást (Bürgergeld) kap "az adófizetők pénzéből". A miniszter megítélése szerint ha az ilyen összetételű családoknak ennél több szociális támogatást utalnának, az nem feltétlenül javítaná a gyermekek esélyeit.

"A különböző támogatások, a többi között a gyermekbiztosítás növelésének logikus előfeltétele az, hogy Németország egyáltalán egy prosperáló gazdasággal rendelkezzen"

– hangoztatta Lindner.

Természetes, hogy a vita kikerült a nyilvánosság elé, és még inkább aláássa a kormányzásának félidejéhez érkezett koalíció népszerűségét, amit a ZDF közszolgálati televízió legfrissebb felmérése is megerősített. Eszerint a megkérdezettek 83 százaléka azon a véleményen van, hogy a koalíció jelenleg nem képes megbirkózni az előtte álló problémákkal.

Érzi mindezt a kancellár pártja. A szociáldemokrata párt elnöke, Lars Kingbeil a Der Spiegel által ismertetett nyilatkozatában a vitára utalva egyszerűen megdöbbentőnek nevezte a történteket. A pártelnök hangsúlyozta, hogy Németország az átalakulás szakaszában van. Egy ilyen szakaszban a mi feladatunk az, hogy biztonságot és stabilitást nyújtsunk – jelentette ki az SPD vezetője.

Kingbeil a gazdaságtámogatást és a gyermekbiztosítást egyaránt fontosnak nevezte, a kettő – mint fogalmazott – nem állhat szemben egymással. Egyben reményét fejezte ki, hogy a hónap végére Mesebergben sorra kerülő kihelyezett kormányülésen mind ebben, mind a többi vitás kérdésben megállapodás születik.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×