eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Storm Shadow, brit-francia közös fejlesztésű, alacsony észlelhetőségű nagy hatótávolságú cirkáló rakéta, amit repülőgépről indítanak. Forras: Wikipédia
Nyitókép: Wikipédia

Sztrájkkal fenyegetnek az Ukrajna számára rakétákat gyártó brit gyárban

A Storm Shadow és Brimstone rakétákat összeszerelő Ayrshire-i brit fegyvergyárban közel 50 szakszervezeti dolgozó augusztusra sztrájkot hirdetett meg a fizetések emelését követelve.

Az Ukrajnát rakétákkal ellátó fegyvergyár dolgozói a fizetések és prémiumok körüli vita miatt kéthetes figyelmeztető munkabeszüntetést terveznek augusztus második felében, ha csak addig nem sikerül megállapodniuk a cég vezetésével a követeléseikről - írja a brit Guardian.

Az ayrshire-i Beithben található brit fegyvergyárban a rakétákat összeszerelő és szállító közel 50 dolgozó amiatt tiltakozik, mert szerintük hosszú ideje elmarad mind az alapfizetésük, mind pedig a bónusz kifizetésük is a gyár többi dolgozójának anyagi elismerésétől.

A szakszervezeti akcióval kapcsolatban a brit Védelmi Minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy a munkabeszüntetés nem érinti hátrányosan Nagy-Britannia védelmi képességeit és nem befolyásolja a Storm Shadow és Brimstone rakéták jelenleg is zajló Ukrajnába szállítását.

A rakéta összeszerelő gyárban most

azok a GMB szakszervezethez tartozó dolgozók tervezik a sztrájkot, akik olyan munkakörökben dolgoznak, amelyek nem igényelnek magasabb szakmai képzettséget.

Ezekben a munkakörökben egy ideje már csak egy viszonylag alacsony bért hajlandó fizetni a munkáltató. A magasabb képzettségű és az alacsonyabb képzettségű dolgozók közötti bérkülönbség mostanra elérte azt a szintet, hogy évesen átlagosan 18 ezer fonttal keresnek kevesebbet a szakképzett kollégáikhoz képest az alacsonyabb szakképesítésű dolgozók. Ezen a jelentős különbségen akarnak most változtatni a szakszervezeti tagok.

A GMB szakszervezet az augusztus végére tervezett figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatban közölte, hogy megkereste az ukrán szakszervezeteket a munkabeszüntetés miatt, amelyek elmondásuk szerint Lesia Vasylenko ukrán parlamenti képviselőn keresztül a támogatásukról biztosították a brit érdekvédelmi szervezet akcióját

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×