eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Segélyszállítmánnyal megrakott kamionok sorakoznak az északnyugat-szíriai Idlib tartományban, miután átlépték a török-szíriai Báb al-Hava határátkelőn 2023. január 10-én. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa január 9-én egyhangúlag elfogadta a lázadók által ellenőrzött északnyugat-szíriai tartományokba történő segélyszállítás határokon átnyúló mechanizmusának további hat hónapra való megújítását, egy nappal a lejárat előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Jahja Nemah

Törökország és Szíria kinyitott egy fontos kaput

A 2011 óta tartó szíriai polgárháború, a februári földrengés, valamint a fegyveres csoportok rivalizásai miatt áldatlan állapotok uralkodnak Szíria északnyugati régiójában.

Az ENSZ és a szíriai kormány megegyezett a segélyszállítmányok miatt kulcsfontosságú, a török-szíriai határon fekvő Báb al-Hava határátkelő újranyitásáról - jelentette be a világszervezet szóvivőhelyettese helyi idő szerint kedd este.

Farhán Hak elmondta, a megegyezés értelmében Damaszkusz hat hónapra újranyitja a határszakaszt. Bár további részleteket nem közölt, elmondta, hogy az egyezséget az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője, Martin Griffiths és szíriai tisztségviselők tárgyalásai előzték meg.

A damaszkuszi kormány emellett beleegyezett abba is, hogy

két másik határátkelőt is nyitva tart november 13-ig, Báb asz-Szalamát és az ar-Rait.

A bejelentést António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölte.

A Szíria északnyugati, lázadók ellenőrizte részén lévő Báb al-Haván keresztül szállítják a segélyek 85 százalékát az ugyancsak északnyugat-szíriai Idlib tartományba, melyet a polgárháborús károk mellett a februári földrengés is súlyosan érintett. A 4,1 milliós régióba rengetegen menekültek a 2011 óta tartó szíriai polgárháború során, a földrengés miatt pedig tovább nőtt a sátorban és egyéb átmeneti szállásokon élő, segélyszállítmányokra szoruló emberek száma.

A térségben az egymással is szemben álló milíciák rivalizálása még mindig nehezíti a segélykonvojok útját.

Korábban az ENSZ elfogadhatatlannak nevezte a damaszkuszi kormány humanitárius segélyek szállítására vonatkozó feltételeit, elsősorban azt a kitételt, hogy a világszervezetnek tartózkodnia kell attól, hogy kapcsolatba lépjen a szíriai vezetés által terroristának minősített entitásokkal. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) júliusban hangsúlyozta:

"a szervezetnek és partnereinek munkájukból adódóan szükségszerűen egyeztetnie kell mind állami, mind nem állami felekkel".

Damaszkusz azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a segélyek szállítása csakis a Vöröskereszt, valamint a szíriai Vörös Félhold segítségével történhet.

(A nyitóképen: Segélyszállítmánnyal megrakott kamionok sorakoznak az északnyugat-szíriai Idlib tartományban, miután átléptek a török-szíriai Báb al-Hava határátkelőn 2023. január 10-én.)

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×