eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Erdőtüzet oltanak repülőgéppel a ciprusi Limasszol közelében fekvő faluban, Apesziában 2023. augusztus 7-én. Görögország két tűzoltó repülőgépet küldött Ciprusra, ahol több négyzetkilométernyi hegyvidéket perzseltek fel a lángok augusztus 4. óta.
Nyitókép: MTI/AP/Filipposz Hrisztu

Már megint erdőtüzek fenyegetik Görögországot és Ciprust

Újból tűzveszélyre figyelmeztettek a görög hatóságok, és felszólították a lakosságot, hogy legyenek óvatosak a nyílt láng használata és a szikrák lángra lobbanása miatt.

A görög tűzoltóság a közösségi médiában hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a fővárost körülvevő Attika régióban, a Peloponnészoszi-félsziget déli részén és Kréta nyugati részén is rendkívül magas a tűzveszély. Ennek oka jelenleg nem a magas hőmérséklet, amely a nyári hónapok időjárásához viszonyítva még a normális keretek között van, hanem az erős szél, amely a szakértők szerint ezen a héten az ország több pontján is várható.

A figyelmeztetés különösen az Égei-tenger térségét érinti a nyári hónapokban, amikor a százaz nyári szél eléri Krétát és a többi szigetet. Mivel Görögország legnagyobb részén már hetek óta nem esett eső, egy szikra is elég ahhoz, hogy a szél óriási tüzet csiholjon - figyelmeztetnek a szakemberek.

A tűzesetek mindennaposnak számítanak Görögországban, de többségük kezelhető és ellenőrizhető. Számos esetben gyújtogatás vagy gondatlanság miatt alakulnak ki, például egy eldobott cigaretta vagy figyelmetlen kerti grillezés miatt.

Görögország hétfőn két tűzoltó repülőgépet küldött Ciprusra,

ahol több négyzetkilométernyi hegyvidéket perzseltek fel a lángok péntek óta. A tüzet szombaton több száz tűzoltónak sikerült megfékeznie, de félő, hogy a szeles idő hatására újból tűz üt ki. A tűz megfékezésében Jordánia is közreműködik három repülőgéppel. A ciprusi környezetvédelmi minisztérium Izraellel is tárgyalásokat folytat a segítségnyújtásról. A görög polgári védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy 20 tonna égésgátló anyagot is útnak indítottak Ciprus felé, a repülőgépek pedig várhatóan egy napon belül munkába állhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×