eur:
388.87
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
European Parliament interior in Brussels, Belgium.
Nyitókép: Callan Quinn/Getty Images

"Európai erőd" létrehozásáról beszél az AfD Németországban

Heves belső viták után már előzetesen kiterítette lapjait a jövő májusi európai parlamenti választásokra készülő, ellenzéki Alternatíva Németországnak radikális jobboldali párt. A német parlament több pártja által az együttműködés terén szinte teljes mértékben "kiközösített" AfD Magdeburgban tartotta kongresszusát. A középpontban két törekvés állt, az unió működésének megreformálása, valamint az illegális bevándorlás elleni harc.

Az előzményekhez tartozik, hogy a 2013-ban alakult és 2017-ben a Bundestagba is bekerült párt támogatottsága a német lakosság körében az elmúlt időszakban rekordméretet öltött.

A legfrissebb felmérések szerint a pártok népszerűségi listáján már csak az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU előzi meg.

Az AfD maga mögé utasította a kormánykoalíció valamennyi pártját,

így a szociáldemokrata SPD-t, a Zöldek Pártját és a szabad demokrata FDP-t is.

A közvélemény-kutatások ugyanakkor arra is utaltak, hogy a párt ugrásszerűen megnövekedett támogatottságának fő oka a hatalmon lévő koalíció munkájával szembeni elégedetlenség.

Mindez azonban cseppet sem mérsékelte az AfD vezetőinek önbizalmát, amit a magdeburgi kongresszus szemléletesen tükrözött.

A fő szónok az AfD társelnöke, Alice Weidel volt. A német média beszámolói szerint

a társelnöknek nagy szerepe volt abban, hogy a küldöttek többsége végül elutasította azt a javaslatot, hogy a párt az Európai Unióból való kilépés mellett foglaljon állást.

Sőt az AfD néhány korábbi vezetője sürgette azt is, hogy a kongresszus az unió feloszlatását sürgesse.

A párt a 2019. júniusi európai parlamenti választások óta tagja az EP-nek, mégpedig – többi között a francia nemzeti Tömörüléssel és az olasz Liga párttal együtt – a testület ötödik legnagyobb, Identitás és Demokrácia nevű frakciójának.

A 73 fős frakcióban az AfD kilenc képviselővel rendelkezik.

Magabiztosságát jól tükrözi, hogy ezt a számot Weidel szerint a jövő évi választások eredményeként húszra kívánják növelni.

Az ID képviselőcsoport hivatalosan deklarált célja között van a munkahelyteremtés és a növekedés, a biztonság növelése és az illegális bevándorlás kezelése, valamint az EU "kevésbé bürokratikussá" tétele

Programbeszédében a társelnök hangsúlyozta, hogy európai partnereivel együttműködve az AfD egy "európai erődöt" akar létrehozni.

Hangsúlyozta, hogy az AfD-vel azonosan gondolkozó partnerekkel együttműködve az illegális migráció ellen kell felvenni a harcot. További fontos célkitűzésnek nevezte az unió intézményi hatásköreinek csökkentését.

”Az AfD célja a nemzetállamok erősítése az EU-n belül” – hangsúlyozta. Több küldött amellett foglalt állást, hogy az unió a jövőben kizárólag gazdasági kérdésekkel foglalkozzon. Az ARD közszolgátai televízió szerint a programot jövő januárban véglegesítik.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×