eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezletet tart az észak-lengyelországi Bydgoszcznagyváros 2-es számú Katonai Légijárműjavító üzemében tett látogatásán 2022. november 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski

Lengyel kormányfő: a Wagner zsoldosok migránsnak álcázva próbálnak bejutni az EU-ba

Mateusz Morawiecky arra is figyelmeztetett, hogy zsoldosok újabb menekülthullámot zúdíthatnak az unióra egy hibridnek nevezett hadviselés részeként.

A lengyel miniszterelnök azt is közölte, hogy mintegy 100 Wagner-zsoldos vonult Grodna városához, amely a lengyel és a litván határ közelében fekszik. Ez azért is nagyon fenyegető lehet, mert a valamivel több mint 100 kilométeres lengyel-litván határ a NATO legveszélyeztetettebb területe.

Több ezer Wagner-harcos ütött tábort Fehéroroszországban miután sikertelen puccskísérletet hajtottak végre. A lázadók büntetlenséget kaptak, de választaniuk kellett: vagy csatlakoznak a reguláris orosz hadsereghez, vagy Oroszország közeli szövetségese, Fehéroroszország felé indulnak.

Pár napja a moszkvai parlament védelmi bizottságának elnöke, egy tévéműsorban nyíltan arról beszélt, hogy a suwalki folyosó nevű területet gyorsan le tudnák rohanni az oroszok, ha egyszerre indítanának támadást Kalinyingrád és Fehéroroszország felől. Andrej Kartapolov szerint a Wagner zsoldosai éppen egy ilyen támadást készíthetnek elő Fehéroroszországban.

Mateusz Morawiecki - a BBC szerint - azt állította, hogy a zsoldosok fehérorosz határőröknek adják ki magukat és migránsoknak segítenek bejutni az EU-ba, vagy menekültnek álcázva magukat megpróbálnak bejutni az unió területére. "Most a helyzet még veszélyesebbé válik" - mondta egy sajtótájékoztatón a dél-lengyelországi Gliwice-i fegyvergyárban.

A varsói kormány feje úgy vélte: "Ez minden bizonnyal a lengyel területek elleni hibrid támadás része". Morawiecki azt is elmondta, hogy ebben az évben eddig 16 000 alkalommal próbáltak illegális határátlépők bejutni Fehéroroszországból Lengyelországba.

A Frontex uniós határügynökség adatai szerint január és június között 2312 illegális határátlépő érkezett az EU-ba Fehéroroszországból.

A BBC emlékeztet rá, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető korábban már megpróbált migránsválságot provokálni Európában azzal, hogy bevándorlókat csábított az EU-országokkal közös határaihoz.

Lengyelország és Litvánia is kerítést emelt fehéroroszországi határa mentén, hogy megpróbálja csökkenteni az illegálisan átkelők számát. A két ország most azt fontolgatja, hogy teljesen lezárja határait. A lengyel határőrség szerint a fehérorosz határőrök segítik a migránsok bejutását az Európai Unióba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×