eur:
385.78
usd:
356.72
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác
Nyitókép: Wikipédia/Oreszt Adamovics Kiprenszkij -

Az ukránok sorra megszabadulnak az orosz múlt emlékeitől - képek

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Alekszandr Puskin XIX. századi orosz költő és Nyikolaj Vatutyin tábornok, a Szovjetunió hőse emlékművét.

Obscsesztvennoje Novosztyi portál ukrán kiadására fotókat tett közzé, amint a szobrokat leveszik talapzatukról, és elszállítják egy teherautón.

A poltavai városi tanács végrehajtó bizottsága július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított köztéri emlékművek eltávolításáról.

A városi tanács még április 7-én szavazta meg az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását. Május 1-jén a helyi hatóságok a kulturális minisztérium hozzájárulását kérték 164 szovjet emlékmű eltávolításához az úgynevezett "dekommunizációs törvény" keretében. A tárca ennek nyomán törölte őket az ukrán emlékművek listájáról, de a poltavai városi tanács még nem kapott írásbeli engedélyt a bontási művelet megkezdésére.

Az orosz és szovjet emlékművek eltávolítása Ukrajnában 2015-ben kezdődött a "dekommunizációs törvény" elfogadása után. Ennek keretében 2022 elejéig a hatóságok több mint 2500 emlékművet bontottak le, 900 települést és 50 ezer utcát neveztek át.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint 28 Puskin- és 9 Gorkij-szobrot és 20, a "szovjet felszabadítóknak" állított emlékművet és emlékjelet távolítottak el, és 7650, Oroszországgal kapcsolatos helynevet változtattak meg.

(A nyitóképen: Oreszt Kiprenszkij: Puskin portréja, 1827)

Címlapról ajánljuk
Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában
Aréna

Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×