eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Gabonát rakodnak a dél-ukrajnai, Duna-menti Izmajil kikötőjében 2023. január 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. A kikötő az ukrán gabonaexport egyik kapuja. A kivitel veszélybe kerül, ha az oroszok nem újítják meg a gabona külföldre szállítását a fekete-tengeri ukrán kikötőkből engedélyező, a közeljövőben lejáró megállapodást.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Kravcsenko

"Házi feladatot" adott a NATO-nak az ukrán elnök

A fekete-tengeri ukrán kikötők és a gabonaexport biztonságára kell összpontosítani a NATO-Ukrajna Tanács közelgő ülésén - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videobeszédében.

"A világ tudja, hogy fekete-tengeri kikötőink biztonsága kulcsfontosságú a globális élelmiszerpiac békéje és stabilitása szempontjából" - mondta Zelenszkij.

"Az élelmezési biztonság fontos globális szempont, az ukrán béketerv része" - emelte ki az elnök.

Az újonnan felállított testület szerdán tart nagyköveti szintű tanácskozást, amelyen a Fekete-tenger biztonságáról beszélnek majd - mondta Zelenszkij.

A NATO-Ukrajna Tanács két hete, a litvániai NATO-csúcson ült össze először állam- és kormányfői szinten.

Oroszország július közepén kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna mintegy 33 millió tonna gabonát és más élelmiszert adjon el a háborús helyzet ellenére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×