eur:
389.76
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

Ezt a hőséget már nem lehet kibírni

Kína északnyugati részén egy településen országos rekordmeleget, több mint 52 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek a hétvégén - jelentette be a kínai meteorológiai szolgálat hétfőn.

A Hszincsiang tartományhoz tartozó Turpan-völgyben lévő Szanpao településen vasárnap délután 52,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ez a korábbi 50,3 Celsius-fokos rekordot döntötte meg, amelyet 2015-ben mértek egy Ajting közelében lévő völgyben, mely több mint 150 méterrel a tengerszint alatt fekvő homokdűnék és kiszáradt tavak hatalmas medencéjében található.

Az előrejelzések szerint a rekordközeli hőmérséklet várhatóan még legalább öt napig kitart a térségben.

Április óta Ázsia országait többször is rekordméretű hőség sújtotta, ami fokozta az aggodalmat azzal kapcsolatban, hogy képesek-e alkalmazkodni a gyorsan változó éghajlathoz. Éghajlati szakértők szerint a hőhullám azt is mutatja, hogy a hosszú távú globális felmelegedés 1,5 fok alatt tartása egyre inkább elérhetetlenné válik.

Kína már korábban is szembesült az egyes évszakok közötti hőmérséklet drámai ingadozásaival, de ezek az ingadozások egyre nagyobb mértékűek, ami kihívást jelent az elektromos hálózatok és a mezőgazdaság számára is.

Január 22-én az északkeleti Hejlungcsiang tartományban található Moho városában a helyi meteorológiai hivatal szerint a hőmérséklet mínusz 53 Celsius-fokra süllyedt, megdöntve ezzel Kína 1969-ben mért eddigi legalacsonyabb, mínusz 52,3 Celsius-fokos hőmérsékletét.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×