eur:
389.62
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Euronews

Erdőtűz egy horvát tengerparti településen - drámai felvételek

Egy magyar segített az egyik kitelepítettnek.

Több mint 600 hektár erdő égett le a hőségben csütörtökön kitört erdőtűzben a horvátországi Sibenik közelében, Grebastica településnél. A helyiek hosszú, nehéz és álmatlan éjszakán vannak túl, miután egész csütörtökön 160 tűzoltóval egyetemben a lángok eloltásával küzdöttek. Több ház, autó és melléképület is megrongálódott. Személyi sérülés szerencsére nem történt - írta pénteken a Sibenski nevű horvát portál.

Pénteken még mindig parázslott az erdő a Rijekától a montenegrói határig vezető horvát 8-as útnál - füst van, de veszély nincs, mondják a tűzoltók, akik elővigyázatosságból a helyszínen maradtak.

A 600 hektárnyi elpusztult, leégett erdőterület mellett megrongálódott négy tető, három homlokzat, egy tucat autó, egy szárazdokkban lévő hajó, egy autóműhely és több segédépület. Sok évtizedes, öreg olajfák is megsemmisültek.

Ahogy csütörtökön a tűz egyre inkább Grebastica felé haladt, két külföldi család kért segítséget a hatóságoktól - az egyik Szlovéniából, a másik Bosznia-Hercegovinából érkezett. Négy-öt órát kellett eltölteniük egy biztonságos helyen, mire visszatérhettek szálláshelyükre. A helyiek is menekültek, ők egymást segítették.

Az egyik érintett, Milan elmondta: nagyon szeretik Horvátországot, minden évben ott nyaralnak, de mindig más helyszínen, és idén Grebastica mellett döntöttek. Annak a többszintes épületnek a teteje is megsérült, ahol a szállásuk van.

"A fiam Splitben van, a feleségem és a lányom Makarskában, ma be kellett volna ülnöm az autóba és meglátogatnom őket. Most semmi, az autó teljesen leégett, de legalább ki tudom fizetni a kárt" – nyilatkozta Milan, akinél a beszélgetés idején épp megjelentek a biztosító munkatársai.

Egy horvát sportriporter, Davor Trutin is érintett volt az erdőtűzben. Ő a lapnak elmondta, hogy a házát Sparadiciben épp hogy csak sikerült megmenteni.

"Szörnyű volt. Ez már a negyedik tűz, amit átéltem, és ez volt a legrosszabb. A házat és az autót gondolatban már leírtam, de hála a tűzoltóknak és a pilótáknak (vízszállító repülőkkel oltják ilyenkor az erdőtüzeket - a szerk.), végül minden rendben volt" - mondta.

Kénytelen volt evakuálni az édesanyját, unokaöccsét és két kutyáját a tomboló tűz elől. Egyik irányba egy magyar vitte őket, visszafelé pedig egy sibeniki futballista segített egy fuvarral.

Grebastica lakosainak egy része úgy spekulál, szándékos gyújtogatás történt. Részben arra alapozzák ezt, hogy szerintük ugyanonnan indultak a lángok, mint az elmúlt két évtizedben a települést sújtó erdőtüzek mindegyike, és a gyújtogató valószínűleg csak az erős déli szelet várta.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×