eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Wagner-lázadás. Forrás:Twitter/Ian Miles Cheong
Nyitókép: Forrás:Twitter/Ian Miles Cheong

Elkészült a Wagner-lázadás veszteséglistája – mutatjuk

Egy független internetes elemzőportál összesítette, mi mindent veszített az orosz hadsereg és a Wagner csoport a sikertelen puccskísérlet alatt.

Az Oryx portál úgynevezett nyílt forrású hírszerzői elemzéseket készít. Csak olyan veszteségeket vesz számba, amelyek fényképpel vagy videóval igazolhatóak, és lehetőleg a helyszín is beazonosítható geolokáció segítségével. Ezek alapján elég meglepő képet mutat a Wagner-lázadás veszteséglistája. Az alig 24 órás zendülés alatt az orosz hadsereg nagy értékű fegyvereket veszített, ráadásul aránytalanul többet, mint a megtámadott lázadók.

A legfájóbb talán az az Il-22M légi harcálláspont pusztulása lehetett, amelyet a Wagner zsoldosai lőttek le. Az öregecske Il-18-as utasszállító gép bázisán kifejlesztett harci repülőt a legfejlettebb elektronikával zsúfolták tele. A drága és nagy harcértékű gépből legfeljebb egy tucatnyi állhatott hadrendben az orosz légierőben. Annyira vigyáztak a gépekre, hogy még az ukrán határ közelébe sem engedték, nehogy odavesszen.

Il-22M, orosz repülő harcálláspont. Forrás:Twitter/News from Ukraine
Il-22M, orosz repülő harcálláspont. Forrás:Twitter/News from Ukraine

Igaz, erre nem is igazán volt szükség, mert a repülő fejlett rendszerei messze "beláttak" Ukrajna fölé, még úgyis, hogy az Il-22M csak az orosz légtérben repült. Ezek a repülő parancsnoki központok kulcs szerepet játszottak az ukrajnai hadjáratban résztvevő különféle orosz erők irányításában, illetve a velük történő rádiókapcsolat fenntartásában.

A zsoldosok ugyancsak elpusztítottak három Mi-8 MTPR jelzésű helikoptert, amelyek a rádióelektronikai harc fontos eszközei. Ezek sem könnyen pótolhatók. Egy negyedik Mi-8-as helikoptert is levadásztak a lázadók, de az sima szállító változat volt.

Két orosz harcihelikopter is veszteség listára került. Az egyik -– a nálunk is ismert Mi-24-es alaposan korszerűsített változata – egy Mi-35-ös volt. A másik pedig az orosz légierő sztárja, egy Ka-52 Aligátor, amely a legújabb fejlesztések egyike.

Orosz Ka-52
Orosz Ka-52 "Aligátor" harcihelikopter. Forrás:Twitter/MarcelN66

A légierőnek okozott veszteségek mellett szinte említésre sem méltó az a két katonai jármű, amit a szárazföldi erők veszítettek. Az egyik egy KamAZ-435029 Patrol-A, a másik pedig egy Tigr-M páncélozott terepjáró. Azonban ezeket csak zsákmányul ejtették a Wagner katonái és nem pusztították el.

Ehhez képest szinte elenyészők a zsoldoscsapat veszteségei, bár az orosz hadsereg elég nagy erőkkel támadta őket. Egy AMN-590951, úgynevezett MRAP jármű és két, nehézgéppuskákat hordozó, UAZ terepjáró teherautó mellett egy-egy szállító változatú Kamaz és UAZ teherautó veszett csak oda.

AMN-590951 orosz MRAP páncélozott jármű. Forrás:Twitter/ Ukraine Weapons Tracker
AMN-590951 orosz MRAP páncélozott jármű. Forrás:Twitter/ Ukraine Weapons Tracker

Az Oryx csak a járművek, fegyverek elvesztését dokumentálja, azt nem, hogy az ezeket kezelő katonák közül hányan vesztették életüket vagy sebesültek meg. Az Il-22M repülőgép teljes személyzetével, vagyis 8-10 emberrel a fedélzetén pusztult el. A harcihelikopterek két-két hajózója sem élte túl hírek szerint a gépük lelövését. A rádióelektronikai harcra optimalizált Mi-8-asokon – feladattól függően – általában 4-6 fős személyzet szokott tartózkodni. Azt, hogy a szállítóhelikopteren, a szokásos háromfős személyzet mellett voltak-e mások is, ugyancsak nem tudni. Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan 13 repülő katona elvesztését ismerte el.

A páncélozott járművekben és a teherautókban meghalt vagy megsebesült katonák számáról azonban nem közöltek semmit. De ugyanígy nem tudni biztosat a Wagner csoport emberveszteségéről sem. Pedig az orosz hadsereg és légierő heves támadásai biztosan jó néhány áldozatot követeltek a zsoldosok közül is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×