eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels

Izgalmas, Julius Caesarral kapcsolatos látnivaló nyílt Rómában

Egy új útvonalon sétálhatnak a turisták, mellyel a diktátorral végző merénylet helyszínének közvetlen közelébe juthatnak el.

Dühös szenátorok végeztek időszámításunk előtt 44-ben, március idusán, azaz 15-én a római diktátorral: most egészen közelről válik láthatóvá az a terület, ahol ez történt - írja a The Guardian.

Ókori források és a területet helyreállító régészek szerint ezen a helyen lett gyilkosság áldozata Julius Caesar, vagyis itt hangzott el a híres mondat, "Te is fiam, Brutus?", amellyel a római diktátor halála pillanatában kérdőre vonta fogadott fiát, aki csatlakozott az összeesküvőkhöz.

Más értelmezések szerint Julius Caesart nem pontosan itt, hanem a közelben szúrták le: egy római hagyományőrző csoport minden év március 15-én vagy a közeli villamosmegállóban, vagy a Forum Romanumon idézi fel Julius Caesar halálát.

"Róma egyik legszebb és legértékesebb helyszínéről van szó, melyet most visszaadunk a lakosoknak és a turistáknak" - jelentette ki Miguel Gotor, a római polgármesteri hivatal kulturális tanácsnoka.

A romok mind az utcaszint alatt vannak,

egészen a közelmúltig csak egy forgalmas útkereszteződéshez közeli korlátsor mögül lehetett megtekinteni azokat.

Mostantól viszont az érdeklődők egy új sétaútvonalra lépve testközelből is megtekinthetik az építményeket.

Az útvonal kiépítését a Bulgari olasz divatház finanszírozta az először az 1920-as évek építkezései során felfedezett és feltárt területen. Az akkor lebontott épületek helyén kerültek elő a régészeti emlékek, többek között templomok maradványai, valamint Pompeius egykori kúriája, amelynek tufakőből emelt talapzata is megmaradt.

A római ékszerház fizette egyébként 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt Spanyol-lépcső felújítását is. (A Bulgari 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét.)

A turistáknak 5 eurót kell fizetniük a látogatásért.

A látnivaló szomszédságában egy macskamenhely működik - a bejárhatatlan terület híres az ott élő négylábúakról is. A helyzet pikantériája, hogy Julius Caesarnak viszont ailurofóbiája volt, azaz félt a macskáktól.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×