eur:
388.97
usd:
360.78
bux:
68667.69
2024. május 7. kedd Gizella
BM–21 Grad, 122 mm-es szovjet/orosz  rakéta-sorozatvető. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

A legyőzhetetlennek hitt orosz sorozatvető haláltusája - videó

Egy újabb drónról készült videofelvétel váltott ki heves vitát az internet közönségéből.

A Twitteren közzétett felvételen az látszik, amint hatalmas robbanást követően, repeszzápor borít be egy orosz BM-21 Grad sorozatvetőt. Ám pillanatokkal később, a látszólag sértetlen jármű kilő két rakétát.

Első látására olyan, mintha az orosz rakétavető sértetlenül vészelte volna át a támadást, sőt utána még képes volt ellencsapást is mérni. Ezt az bizonyítaná, hogy a két rakéta nem azonos irányba indult el.

A valóság azonban egészen más – állítja több kommentelő is. A repeszgránát (mert ez robbant fel a jármű felett) detonációja ugyanis majdnem kétszázezer, különösen kemény, tungsten (wolfram) fémből készült tűvel szórta meg a harci eszközt, amely egyébként nem is páncélozott.

A BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőt az 1960-as években tervezték a volt Szovjetunióban és egykor még a Magyar Néphadseregben is hadrendben állt. Meglehetősen egyszerű felépítésű fegyver: egy 6x6-os kerékképletű Ural–375-es terepjáró teherautóra telepített negyven darab rakétaindítóból és az irányzáshoz szükséges eszközökből áll. Nem igazán pontos fegyver, mivel a 20-30 kilométer hatótávolságú rakéták egy nagyjából 600x600 méteres területen szóródnak szét.

BM-21 Grad szovjet/orosz rakétasorozatvető. Forrás:Wikipédia
BM-21 Grad szovjet/orosz rakétasorozatvető. Forrás:Wikipédia

Főleg úgynevezett területtüzet szoktak lőni vele, nagyobb ellenséges csoportosítások, lőszerraktárak, erődítések ellen hatásos. Ukrajnában azonban az oroszok gyakran a lakott területeket is ilyenekkel támadják, szörnyű pusztítást okozva ezzel.

A videóhoz hozzászólók azt is találgatják, hogy vajon milyen fegyver okozhatta a hatalmas robbanást és repeszfelhőt. Többen az amerikai HIMARS sorozatvető rakétájára tippeltek, míg mások szerint egy hagyományos tüzérségi repeszgránát robbanhatott a BM-21 Grad közelében. Az egyik hozzáértőbbnek tűnő kommentelő azonban kimerevítette a képet, és ezen egy majdnem függőlegesen, a sorozatvető felé zuhanó tárgyat lehet felfedezni.

Szerinte ez az ukrán hadsereg számára nemrég szállított, egyik GLMRS-AW szárnyas bomba lehetett, amely a célpont felett robbanva több mint 180 ezer tungsten tűt szór szét iszonyatos energiával. Ezek az apró, de nagyon kemény repeszek könnyedén átszakítják a sima acéllemezeket, így elpusztítanak mindent, ami nem páncélozott.

Egy másik hozzászóló mellékelt egy olyan videót, ami egy ilyen repeszbomba által szitává lyuggatott Kamaz teherautóról készült. Messziről egészen egyben lévőnek tűnik a jármű, ám ha közelebbről megnézzük, akkor jól látszik, hogy szinte egyetlen ép alkatrésze sem maradt.

A több mint 180 ezer repesz tehát biztosan végzett a BM-21 Grad öttagú személyzetével is. De vajon hogyan lőhettek még ki a találat után két rakétát? Úgy, hogy ezek valószínűleg a robbanás következtében keletkezett zárlat miatt, önmaguktól indultak el. Vagyis nem szándékos tűzmegnyitásról lehetett szó, hanem arról, hogy a BM-21 Grad szó szerint a haláltusájában lőtte ki a rakétákat.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×