eur:
394.94
usd:
363.25
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
385795 01: FILE PHOTO: FBI Agent Robert Philip Hanssen is shown in this undated file photo, released by the FBI February 20, 2001. Hanssen was arrested two days ago and accused of spying for Russia, allegedly giving the KGB the names of three Russian intelligence agents working for the United States, the FBI said in a press conference today. (Photo courtesy of FBI/Newsmakers)
Nyitókép: FBI/Newsmakers/Getty Images

Holtan találták az USA egyik legsúlyosabb orosz kémbotrányának elkövetőjét

Elhunyt a Moszkvának éveken át kémkedő Robert Hanssen, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori ügynöke.

A 79 éves férfit élettelenül találták hétfőn reggel Colorado államban lévő börtöncellájában - közölte a büntetésvégrehajtási intézet. Hanssent megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, és nem sokkal később halottnak nyilvánították.

A volt FBI-ügynököt 2002-ben ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre egy büntetőtörvényszék a Virginia állambeli Alexandria városában Oroszország javára végzett kémtevékenység vádjával.

A Hanssen-ügy az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb kémbotránya volt. A férfi 25 éven át dolgozott az FBI-nak és ez idő alatt - megszakításokkal - 15 évig kémkedett Moszkva számára. Egyebek között műholdakról, korai figyelmeztető rendszerekkel, amerikai fegyverfejlesztésekkel és védelmi stratégiákkal, valamint kommunikációs és hírszerzési létesítményekkel kapcsolatos bizalmas adatokat adott tovább.

(A nyitóképen: Robert Philip Hanssen FBI-ügynök egy dátumozatlan, 2001. február 20-án - néhány nappal a letartóztatása után - kiadott fényképen.)

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×