eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
III. Károly brit király (b) üdvözli sétájáról visszatérve a rá várakozó helybélieket székelyföldi birtoka előtt Zalánpatakon 2023. június 4-én. Mellette vendéglátója, Kálnoky Tibor (b2).
Nyitókép: MTI/Kátai Edit

Székelyföldre látogatott a brit uralkodó

III. Károly félhivatalos bukaresti látogatása befejeztével utazott zalánpataki birtokára.

Mint arról a kroniakonline.ro beszámolt a brit uralkodó Zalánpatakon a gépkocsijából kiszállva előbb házigazdájához, Kálnoky Tibor grófhoz és feleségéhez, Annához ment, és köszöntötte őket. III. Károlyt helyibeliek is üdvözölték a Kovászna megyei településen, ahol évekkel ezelőtt házat vásárolt.

A király integetett a fogadására kivonult falusiaknak, majd odament hozzájuk, kezet fogott velük, és szóba elegyedett az emberekkel. Még azt sem vette zokon, hogy a zalánpataki asszonyok közül többen is arcon csókolták, az uralkodó viszonozta a puszit. A királynak egy kislány egy csokor sárga színű mezei virágot nyújtott át, ugyanakkor egy nőtől is virágcsokrot kapott. Miután röviden elbeszélgetett az emberekkel, a brit uralkodó házigazdája társaságában bevonult zalánpataki birtokára.

Az ötnapos magánlátogatásra Romániába érkezett III. Károly – aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban –

gépe pénteken délután landolt Bukarestben, ahol Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban.

III.Károly 1998 óta rendszeres vendégnek számít Erdélyben, ahol több házat is vásárolt, valamint a székelyföldi Zalánpatakon falusi gazdasága van. Ezeket szinte minden évben felkeresi. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak. III. Károly szépanyja, gróf Rhédey Klaudia volt, aki három gyermek édesanyjaként fiatalon, tragikus körülmények között húnyt el. Az ő egyik unokája, Teck Victoria-Mary herczegnő V. György brit uralkodó felesége volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×