eur:
389.03
usd:
368.04
bux:
55838.55
2023. október 2. hétfő Petra
III. Károly brit király (b) üdvözli sétájáról visszatérve a rá várakozó helybélieket székelyföldi birtoka előtt Zalánpatakon 2023. június 4-én. Mellette vendéglátója, Kálnoky Tibor (b2).
Nyitókép: MTI/Kátai Edit

Székelyföldre látogatott a brit uralkodó

III. Károly félhivatalos bukaresti látogatása befejeztével utazott zalánpataki birtokára.

Mint arról a kroniakonline.ro beszámolt a brit uralkodó Zalánpatakon a gépkocsijából kiszállva előbb házigazdájához, Kálnoky Tibor grófhoz és feleségéhez, Annához ment, és köszöntötte őket. III. Károlyt helyibeliek is üdvözölték a Kovászna megyei településen, ahol évekkel ezelőtt házat vásárolt.

A király integetett a fogadására kivonult falusiaknak, majd odament hozzájuk, kezet fogott velük, és szóba elegyedett az emberekkel. Még azt sem vette zokon, hogy a zalánpataki asszonyok közül többen is arcon csókolták, az uralkodó viszonozta a puszit. A királynak egy kislány egy csokor sárga színű mezei virágot nyújtott át, ugyanakkor egy nőtől is virágcsokrot kapott. Miután röviden elbeszélgetett az emberekkel, a brit uralkodó házigazdája társaságában bevonult zalánpataki birtokára.

Az ötnapos magánlátogatásra Romániába érkezett III. Károly – aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban –

gépe pénteken délután landolt Bukarestben, ahol Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban.

III.Károly 1998 óta rendszeres vendégnek számít Erdélyben, ahol több házat is vásárolt, valamint a székelyföldi Zalánpatakon falusi gazdasága van. Ezeket szinte minden évben felkeresi. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak. III. Károly szépanyja, gróf Rhédey Klaudia volt, aki három gyermek édesanyjaként fiatalon, tragikus körülmények között húnyt el. Az ő egyik unokája, Teck Victoria-Mary herczegnő V. György brit uralkodó felesége volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Megvillantották az oroszok új rakétáikat, ismét fenyegetőzött Medvegyev – Háborús híreink hétfőn

Megvillantották az oroszok új rakétáikat, ismét fenyegetőzött Medvegyev – Háborús híreink hétfőn

Felvételeket publikált az orosz védelmi minisztérium azokról a 122 milliméteres, Grad sorozatvetőkkel kompatibilis rakétákról, melyeket Irántól vásároltak. Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke nem vette jó néven azokat a híreket, melyek szerint a brit védelmi miniszter fontolgatja, hogy katonákat küld Ukrajnába, segíteni az ukrán haderő képzését. Brit katonák meggyilkolásával, német gyárak lebombázásával és harmadik világháborúval fenyegetőzött. Az orosz erők az elmúlt egy nap során 99 légi- és nyolc rakétacsapást mértek Ukrajna területére – közölte az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében a Facebook-oldalán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×