eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Recep Tayyip Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje voksolni érkezik Isztambulban 2023. május 14-én, a török elnökválasztás első fordulójának napján. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Megjött a török elnökválasztás hivatalos végeredménye

A török Legfelsőbb Választási Tanács csütörtökön kihirdette a török elnökválasztás május 28-i második fordulójának végleges eredményeit. A második fordulót, és így magát az elnökválasztást Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte.

Az YSK elnöke, Ahmet Yener csütörtöki ankarai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Erdogan 27 834 589 szavazattal a voksok 52,18 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki jelöltet, Kemal Kilicdaroglut 25 504 724-en választották, 47,82 százalékot biztosítva számára - tette hozzá.

Yener egyúttal közölte, hogy a második forduló részvételi aránya 85,72 százalékos volt.

Az elnökválasztás második fordulója azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban - amellyel párhuzamosan parlamenti választást is tartottak - egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie.

Erdogan 2014-től Törökország államfője, mostani győzelmével harmadik ciklusát kezdheti. Korábban - 2003 és 2014 között - az ország miniszterelnöke volt.

Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke.

A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×